23 January 2009

Tarian Naga @ Singa

Ha..korg rse mne besh..tarian naga ke singa..bg aku tarian Barongan lg besh..hahaha..tau xtarian barongan tu ape..tarian tradisi org Jawa..time Mawi ngan Ekin kwen ada persembahan tarian tu..time Papa Mama kwen pun ade tarian tu..fuh..time wedding Papa Mama..besh oo..dorg kene arak 1 kampung oo..smbil di iringi penari2 tarian Barongan ni..walaupun aku takde time tu..(korg gler ape..Papa Mama bru kwen aku da ade..)...aku tgk kat gmbr2 lame dorg la..mmg la gerun tgk topeng penari Barongan ni..tp ntah..cam tak pnh tgk..biasala masyarakat Jawa mmg cmtu..hheheh..aku ni keturunan Jawa + Bugis..tp sepatah pun tak pham Bahasa Jawa ngan Bugis ni..setakat bahasa2 biasa tu pham la..cm Jawa ni.."wes mangan" ke.."lanang".."kabare"..hahah..tu sume bahasa biasa je..ktorg adik beradik mmg tak pham bahsa2 atok moyg ktorg ni..yerla balik kg pun..adik beradik Papa ngan Atok je ckp Jawa tu pun jrg..coz dorg tau ktorg mmg tak kan phm yer la..klu kat kg Mama lak..mmg akan speaking Bugis la..nenek aku bebel pun aku tak paham ape yg dibebelkan yer tu..cian kat nenek aku tu..da abis nenek aku bebel..bru aku ckp.."Pe yg Mak Wan ckp tu..tak phm lgsung la"..


So bg mereka yg tau bahasa2 selain Bahasa Melayu,English,Arab tu..sila la belajar bahasa Jawa ngan Bugis ek..best oo..pe yg aku merepek ni..headline psl tarian naga @ singa..hahah..cmni..kan Chinese New Year da nak dkt ni..so cm kempunan nak tgk tarian singa ngan naga tu..last tgk 5 thn lps..hahaha..kat kg belah Mama coz mmg berjiran ngan org cina pun..time tu mmg besh ooo..ktorg yg dok menengok je dpt angpow tau dr tuan umh tu..hahah..pd Aunty Chee ngan Uncle Lim..Gong Xi Fa Cai..da lme tak main tanglong sme2 kan..heheh..jgn mrh..dia mmg selalu ajk ktorg main tanglong rmai2 skali ngan cucu2 dia yg berderet2 tu..hahah..thn ni raya cina kat Raub je..so kat sne mmg pyh nak jumpe org cina...kemungkinan nak tgk tarian singa ngan naga tu amat2 la tipis sekali..so berharap sgt dorg dpt wat pertunjukan dpn2 aku..heheheh..nak join skali dok bwh sarung singa tu..tak pun dok pukul gendang cina tu..heheh..leh x..

No comments: