10 March 2009

Detik Yer..1

::Penanda perjanjian telah di buat::

::Upacara makan sireh dari wakil kedua-dua pihak::

::Sebelum di tonyoh make up kat muke::

::Ni la hasil yer tonyohan Makcik aku..cun x??ahaks..::

Ok2..kali ni aku cter tntg segala yer ok..ketibaan pihak lelaki disambut oleh Papa Mama ngan wakil Papa..En Fawzy and his wife (Cik Da)..before rombongan Bie gerak..Bie ade call aku menanya adakah aku da bersedia nak terima kedatangan family dia..so ngan gelojoh yer aku mnjwab.."Cepatla dtg..tak sabo da ni.."..giloosss x...hahahah..takde la..aku just ckp "Datang la..Mama Papa sume da ready tu."..so agak2 da smpai kat signboard taman area umah aku tu..Bie call lg..da sedia lom..ya ampun mamat ni..geram siott..spe yg da sedia ni sbnr yer..aku ke dia..then da smpai kat simpang umh aku..call lg..ish..last2 aku tak jawab just jerit je dr ats ckp kat Mama Papa yg family Bie da kat depan umh..fuh..adik aku ckp sediakan red carpet..tp carpet sume da bentang kat dlm umh..hahah..aku dok sibuk di tenyeh muke yer ngan makcik aku..cdgan awal nak simple je..tak mau crowded sgt kat muke ni..rimas gler aku bnde2 tu kat muke..bukan takat rimas..cam kelakar lak nnti klu ttbe muke aku ditenyeh..lain la time kwen..makeup artist dr Media Prima lg aku jemput tu..hahah..ade 1 scene ni pling menyentuh sanubari aku..di mana Papa Mama masuk bilik aku (sebelum rombongan Bie smpai)..jumpe anak pompuan sulong yer ni sebelum dorg merestui perjalanan dan perhubungan aku ke alam seterus yer..Mama Papa cium dahi aku..peluk aku..then ckp.."Kak..akhirnya Papa Mama dpt tgk gak kakak bertunang"...serius beb..meleleh siot aku time tu gak..Mama sah2 meleleh..Papa cool je la..after that..Papa Mama peluk sesama sendiri..cam tak tersangka la..anak yg di besarkan akhirnya akan ke peringkat paling dewasa..cewahhh...serius beb..sedih gler time tu..waaaa...sedih lak..

Sesibuk Mama Papa melayan kedatangan rombongan Bie..aku lak sesibuk melayan YM..serius beb..aku lyn YM..barangsiapa yg online jam 11pg ke atas ari Sabtu 7 Mac..mesti terkejut ngan status aku time tu..hahah..sempat chat ngan member skola aku..gillooosss..tgh syok2 chat..makcik aku bebel..mmg la dia akan bebel coz dia yg akan touch up muke aku ni..abis bergoyong2 muke aku..rimas-serimas nyer...da siap sume..aku standby je tggu Kak Intan pggil utk trun bwh..yer la xkan aku nak menyepit kat celah2 dorg tgh berdiskusi..after dorg berdiskusi..aku lak dok chat lg..(sambung lg tu..haha)..ttbe Kak Intan pggil turun..mau terkejut tapak tgn ngan jari manis aku ni...hahah..trun la aku..sempat lg berdansa di tangga umh..Mama nampak siap bg hint2 lg suh stop berdansa...hahaha..gilos..then turun ngan penuh kesopanan dan kesusilaan ...heheh..gerek x??

Punya la ramai rombongan Bie..amik..separuh Bota Kiri dtg..bersalaman la aku ngan kaum Hawa..then aku terus menyempit di celah2 Mama..segan lak..haha..then tunggu upacara makan sireh oleh wakil Papa ngan wakil Bie..amik..Cik Fawzy kene makan sireh..also Ayah Cho pun kene makan sireh..terkeliat lidah cik Fawzy..bru ku sedar npe Papa wakilkan cik Fawzy..rupe yer nak ngelak makan sireh..hahah..after upacara makan sireh tu..

Jeng jeng..upacara menyarung cincin ke jari manis ku..(ade gule ek kat jari aku ni...hahah)..Mama suh aku ke tengah ckt..senang nak mulakan upacara..amik..terkelu jari tgn aku..Mak pun menyusul ke depan aku ngan membawa air mawar + bunga rampai..aku pun tak tau pesal kene ade bende2 tu..setau aku..just cincin je kan..then..upacara penyarungan cincin bermula..cam arits terkenal lak..flash camera sne sini..silau mata aku..hahahha..then selamat cincin tu tersarung kat jari aku..Mak renjis aku ngan air mawar + bunga rampai..cam kwen la main renjis2 ni..then seluruh pihak kaum hawa bersalaman ngan aku sambil menyelitkan sejumlah wang..tak ke pelik camtu..aku dpt duit sempena majlis pertunangan aku..ke nak rasuah aku..hahaha..gillooosss..dorg bukan takat salam + renjis air mawar + bunga rampai + bg duit..tp bg amanat suh jge Bie leklok..aik..patut yer Bie jge aku leklok..hem..xkesah la..jnji selamat dan lancar..org2 Perak mmg cool..I Love to be Perakians..hahahhas

::Permulaan majlis penyarungan cincin oleh Mak::

::Tika ini jari ku ttber jadi kejung..gilloosss..pas Mak bace Bismillah..terus jd lembut::

::Ni Kak Aini..Kak Ipar Bie plg besh..(amik berkat beb)::

selingan:...entry pas ni tntg hantaran dan gubahan dr atok aku ok..korg tgk la betapa kreatif yer atok aku tu..ok adios..nnti2 aku upload gmbr lain ok..sbnr yer..byk lg gmbr..upload byk2 cam muak lak nnti korg tgk..hehehhe..tggu kemunculan website pertunangan ku nnti...ade gerek x..hahah

6 comments:

udai said...

perghh cik mar gilo la ko ni tgh tunggu rombongan sempat ko lyn ym ek..hahahaha

mAr@ZiEy said...

aku mmg gilo + SEWEL..bukan ape..nak ilangkan takut sebenar yer..heheh..thanks to mmber skola ku yg dok melayan ku time tu..heheh

Ha..aku da tunang ko bile lg uday oi..cian awek ko tggu lme nnti

Mar said...

kak tiey, congratts!!

pelik gak tgk kak tiey YM pagi tu .. menyempatt jek! ;p

mAr@ZiEy said...

tau xpe...biasala den mmg pelik lg sewel..

TQ Mar..
nnti den kawen prepare adiah besar2 tau..klu leh besar dr tuan empunya adiah..hahah

eiman@nurizan said...

nape tgk cam kaku je dalam gambar masa nak sarung cincin tuh, haha.. nampaknya status akan bertukar tak lama lagi la nih, jadi kena panggil pre-puan la camni.. wakaka

mAr@ZiEy said...

hahah..kaku la..coz nme pun dlm gmbr..klu bergerak2 dlm gmbr tu..bukan nama gmbr la..tu da tukar nama video..hahahha

ala nama pre puan tak glemer..pggil bakal mem...hahahah