27 April 2009

New Procedure

Pesal lak aku ni kan..bru je g kursus kwen ngade2 nak stori lebih2..
Da tu je point aku nak citer kat blog ni...hahah
Ade aku kesah ngan pendapat org2 sebegitu pemikiranyer..[serius kejam tahap gaban ni..]
Takde..aku just nak share je info yg aku dpt ngan korg..
Mne tau kot2 ade sedara mare tnye kan..

Ok..skg ade prosedur bru utk kwen ok..
Aku tak sure la..kat Wilayah ngan Selangor je ke or kat semua negeri..
Tp klu Wilayah ngan Selangor da start maka ya..sume negeri da ikut..
Cam Johor la..dulu kan Johor start dulu ujian saringan HIV ni..
Then sume negeri ikut..then termaktub dlm prosedur perkahwinan...[heheheheh..]
So prosedur bru ni hanya utk ANAK SULUNG shj ok...
So pd mereka yg rse dia takde abg or kakak tu..maka ya..dia automatik ANAK SULUNG..
Agak2 ade ke org yg takde kakak or abg tu bukan anak sulung...
Cam aku la kan..mmg azali anak sulung..
So pd kengkawan aku yg anak sulung tu yg lom kwen tu..[jap pk spe ek...]
Marais,Che Moon,Mun,Fik,Aqeel,Mien,Bob..rmai lg la..tu je yg mampu aku igt..
Ieyka..ko ank sulung tp terselamat coz ko da kwen..hahaha..[nak gak tepek nama Ieyka]
So pd anak2 sulung tu..make sure korg yer parents ade simpan lg Sijil Nikah ok..
Klu Sijil Nikah tu da ilang or hancus...naya korg nnti nak jdkan Ayah korg sbg Wali..
Tu bg mereka yg msih lg ade ayh la..klu takde leh jdkan bbrapa org sedara jd wali..
Klu takde gak..Wali Hakim..yg amat leceh gak prosedur yer..
So make sure Sijil Nikah Parents ade lg ok...
Utk pe?...utk sahkan yg korg lahir tu ckup tempoh yer...[ni bukan nak kutuk ke ape ok]
Ade 1 kes ni..[info dr penceramah kursus..hehe]
Sorg ayah tak sah jd wali anak yer..
Coz ank yer lahir setengah jam awal dr tempoh nikah parents..
Camner tempoh nikah yg sah??..ha ni korg kne join kursus kawen...or tnye kt JAIN..
JAIN..Jab. Agama Islam Negeri..heheh

Info lain2..aku rse sme je ngan yg lme...takde beza..
Cuma..aku hrp korg dpt kenal identiti sebnr psgn korg tu sbetul yer b4 kwen..
Mne tau da kwen ttbe muncul dak kecik yg ckp laki/bini korg tu ayh/ibu dia..[betul yer citer]
Tak pun ttbe time nikah calon suami korg tersebut nama pompuan lain ke..[kes benar ok]
Korg siasat sndiri ke..upah P.I ke..nyamar ke..pape je la idea yg bernas..hehe
Lastly..doakan kelancaran prosedur aku nak kwen ok...[gatai tol..]
Alhamdulillah..1st prosedur wajib da terlaksana..
Skg prosedur mtk kebenaran nikah je..hehe
Tp pihak lelaki kene settle dlu bru pihak pompuan leh wat..
So..borg kebenaran nikah korg leh amik kat sini..[zaman download je skg..]
To Mr Eiman..Sijil Nikah tu simpan leklok tau..nnti Khalisah nak kwen naya hang..[heheheh..]
Npe Mr Eiman??..sukati aku la...hehe..

...XOXOXOXOXO...

3 comments:

eiman@nurizan said...

sebab apa aku tercalon dalam ini entri.. hahah takpe.. rasanya aku dah laminate sijil tu kot.. takut kang zaman khalisah suh tgk sijil dalam internet je.. wakaka

aqila.aziz said...

mak oi.susah nye bai nak kawen.kne wat test ke?kawen kt songkla la.hahaha

Mar said...

nk tepek gak name kte kat situh.. huhu..