10 May 2009

Mother's Day

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

N3 ni kire cm sticky mode la ek..
Memndgkan minggu ni adalah minggu ari IBU..
So N3 ni akan duduk kat atas smpai la minggu ni berakhir..
10 Mei ini merupakan HARI IBU SEDUNIA..
So meh aku citer tntg my MAMA also my EMAK..

Mama yg dilahirkan pada 10 Oktober 1958..
Tempat lahir yer adalah di Pekan Nenas,Pontian Johor..
Yang diberi nama Siti Nor binti Hj Makkah..
Berketurunan Bugis + Belanda + Johor
Anak ke 4 dari 6 org adik beradik..
Berpendidikan SPM..[aku tak sure zaman Mama ade SPM ke or ade nama lain..]
Berkahwin dgn Mohd Shairazi bin Abd Muhid pd 3 Dec 1983
Perkahwinan mereka sungguh meriah..1 kampung dtg serbu..[serius tak tipu..]
Dikurniakan 5 org cahaya mata dan seorang anak angkat..

Kehidupan Mama sbg seorang Mama dan Isteri ckup bahagia..
Aku sebagai anak pompuan pertama also anak sulung mmg plg tau sume tntg Mama..
Meh aku citer pengorbanan Mama ek..
Time aku darjah 2..Mama anta aku g skola naik motor..
Time tu aku skola kat Sri Abim Sg Ramal,Kajang...
Dedulu takde bangunan kat area Sek 7,8,9 sume..kawasan kelapa sawit semata-mata..
Kawasan yg lom mmbangun..kawasan hutan sume..
Time tu aku tggl kat Fasa 4..kat jalan 4/8A..
G skola ngan adik aku PP..dia darjah 1..aku darjah 2..
Mama anta coz Papa sebulan kat atas laut..time tu Papa keje Carigali Petronas..
Nak g skola aku kene lalu 1 kws kelapa sawit yg berbukit..
Time ktorg lalu..Mama tak dpt nak balance motor then jatuh..
Ktorg sume jatuh..aku ngan PP luka ckt coz pkai sluar..
Mama luka byk..kaki Mama kene ekzos motor time pegang motor 
Supaya bju skola ktorg tak kotor..
Time tu aku ngan Pp da nangis cian tgk Mama..ckp kat Mama balik je..coz Mama mmg da teruk
Tp Mama tak bg ktorg balik..trus anta g skola..
Darah menitik je kat jalan..nsib Pp ade sapu tangan..Mama tutup luka tu ngan sapu tgn..
Smpai skola Mama pesan jgn nangis lg coz nnti kwn tgk malu je..
Tahan je nangis..lari msuk toilet smbung nangis..[hehehe...]
Balik skola jiran amik..coz Mama da demam..
Smpai je umh tgk Mama da tak leh jln..time tu tak rse pape..tak tau pesal..
Tp bile da besar igt balik,rse YA AMPUN bengong tol aku..
Nsib time tu ade Mak Wan kat umh..[Mak Wan = nenek aku]
Tu la 1 bnde yg smpai skg ttp aku igt..actually ade lg..kang pjg lak N3 ni..

Ok..pasal Emak lak..[kenal tak Emak spe..]
Spe lg..Emak aka bakal mak mertua ku..[Emak Bie]
Seorang ibu kepada tunang ku yg akan mnjadi suami ku tidak lme lg..
Nama di beri Halimah binti Ahmad
Dilahirkan pd 15 Julai 1960 di Bota Kiri,Perak..
Mempunyai 6 orang anak,salah seorang yer merupakan Bie..[Bie anak ke 5]
Seorang Emak yg begitu bertanggungjawab mnjage 6 org anak dan suaminya Ghazali 
Sehinggalah suaminya kembali ke rahmatullah pada 3 Jun 2006 pd jam 4.15am [still igt ok]
Seorang Emak yg begitu tabah mnjge ketika arwah suaminya terlantar sakit..
Menjage kebajikan anak-anak mereka serta saudara yg lain..
Bakal mak mertua yg begitu kelakar,sporting,open minded..[cam Mama ok..]
Aku selesa ngan Emak bile mula2 jumpe kenal ngan Emak..
1st time jumpe,da ketawa,peluk2 ngan emak...cam peluk Mama gitu..[tp Mama tetap besh]
1st time jumpe,Emak da ajr msk makanan faveret Bie..[keli masak berlada..resipi Emak]
Aku bersyukur sgt dpt 2 org Mama,Emak,Ibu,Umi,Mummy yg begitu bernilai dlm idup aku..

So disini aku nak ucapkan..
SELAMAT HARI IBU 
Pada Mama and Emak also sume Ibu yg ade kat dunia ni..
Moga setiap doa yg dipohon oleh mereka di makbulkan tuhan
Moga kesalahan mereka di hapuskan 
Moga kesihatan mereka sentiasa baik
Moga mereka di tempatkan di kalangan org2 yg solehah dan di sayangi di syurga Firdausi
Moga segala perjalanan hidup mereka sntiasa mendapat rahmat dan di berkatiNya
Tiada balasan yg mampu ku balas di atas segala pengorbanan mereka..
Hanya doa dan kebaikan yg dpt ku salurkan pada mereka ketika mereka masih hidup dan tiada

Ni ade lgu khas utk Ibu..
Buatmu Ibu - Aeman..very da touching lgu ni..spe nak lgu ni cm biasa..
Lirik yer camni..

Ibu bergenang air mataku
Terbayang wajahmu yang redup sayu
Kudusnya kasih yang engkau hamparkan
Bagaikan laut yang tak bertepian

Biarpun kepahitan telah engkau rasakan
Tidak pula kau merasa jemu
Mengasuh dan mendidik kami semua anakmu
Dari kecil hingga dewasa

Hidupmu kau korbankan
Biarpun dirimu yang telah terkorban
Tak dapat ku balasi akan semua ini
Semoga Tuhan memberkati kehidupanmu ibu

Ibu kau ampunilah dosaku
Andainya pernah menghiris hatimu
Restumu yang amatlah aku harapkan
Kerana disitu letak syurgaku

Tabahnya melayani kenakalan anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasihanilah Tuhan ibu yang telah melahirkan diriku
Bagai kasih ibu sewaktu kecilku
Moga bahagia ibu di dunia dan di akhirat sana...

Kasih sayangmu sungguh bernilai
Itulah harta yang engkau berikan
Ibu..dengarlah rintih hatiku untukmu Ibu

Sedih beb dgr lgu ni..spe yg takde feeling tu mmg tak tau la..
Cube dgr lgu ni betul2 then bygkan muka Emak or Ibu korg..
Gerenti meleleh cam aku...waaaaaaaaa....[sedih yer..]

...N3 bru di bawah ok...

...XOXOXOXOXOXO...

SELAMAT HARI IBU..

2 comments:

.ArianiAizat. said...

mak morziey oqhang bote kiri ye? he-he! dekat benor ler ngan ofis nani.ngee ;)

btw,happy mother's day to ur mom!


=)

mAr@ZiEy said...

yup..Emak tunang sy..heheh..opis nani kat bota mne..

Emak bota kiri kat kg seri kaya..hehe

TQ Nani..happy mother's day to u too..hhehe