16 June 2009

Tutorial

Aku tak penah nak share ilmu ngan korg kan..
Takpe..kali ni aku share ilmu..
Berguna gak kan..

Ok..sblm2 ni mesti korg pening kan bile korg upload gmbr loading lme benar..
Tol tak..
Ok..aku ade 1 cara yg senang..ringkas..tak pening kepala da..

Ko search software Shrink Pic 1.8.0..
Klu sesape yg ngaku diri itu malas..takpe jgn khuatir ok..
Aku da bg siap2 da ni..
Nak tak...klik je kat sini..

Da siap2 download tu..
Terus la setup kat PC or Laptop kengkawan tu..
Bende ni plg senang bg aku..
Tak yh nak pening2 kepala nak export la..nak comprase size la...
Tak yh da wat sume2 tu..sume di buat secara automatik..

Cara yer..senang bebenor dik oi...
Bile korg da siap2 setup kat korg yer PC or Laptop..
Cube try upload pape gmbr kat mne2..
Kat blog, Facebook, mySpace, Friendster, Twitter, email, pape je la yg seangkatan dgn yer..
Tak de yer loading lme2...jap je..

Lps da upload tu..cube korg try click icon Shrink Pic kat desktop korg tu..
+ Double click kat icon yg di bulatkan tu.. [cun kan desktop aku...hehehe] +

Akan kuar properties Shrink Pic..
Kat situ korg leh tukar..nak kecik kan size takat mane..
Sukati kome la nak adjust camner..
Kat situ gak korg leh tgk bpe total size picca korg tu ngan total size yg da di shrink kan..
Thats it..mudah dan cepat..tak yh da pening2 kepala..
"Ala..gmbr takleh upload la..besar sgt size yer.."..
Sepatut yer..tgk dulu properties tu sblm upload..cara aku upload dulu sblm tgk..hehe
Same je..just nak bg info je..mmg da automatik di set..jgn la pening2

Klu attach gmbr thru email pun akan automatik shrink kan size picca tu..
Takat ni shrink kan picca je la..klu file2 lain tu lom di ketahui lg..
Takat comprase dlm Zip or RAR je la..hehehe..tu pon tak byk size di shrink kan
Kengkawan ade info tak cmner nak kecik kan size file or data yg senang lg pantas..
Share la ngan aku..berguna gak tu..hehe

...XOXOXOXOXOXOXO...

Scroll Text - http://www.marqueetextlive.com

2 comments:

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Dah download software tu, tapi tak gunakan lagik... Heheheh!!! ::.

mAr@ZiEy said...

try check kat icon shrink..samada enable or disable..