28 September 2009

..Raya 09: P2..~

Aku ni ade 2 fesyen raya tau..
Fesyen luar lain..fesyen time dlm umah lain..
Tak caye..meh sini tgk..

+ Fesyen Raya di luar rumah..+

Nak tau fesyen raya time dlm rumah..ahha
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

+ See..dgn berkain batik yer..haha..+

Time mlm mmg besh..
Sume dok kat luar..amik angin ngan kuarkan angin kat luar...hehe

+ Meeting oo meeting +

Bile da jemu rasa kuih raya kat umah org..
Ha..kedai maple gak di cari..

+ See..Papa tgh mkn roti canai +

Meh sini aku nak gtau makanan faveret aku time raya..
Klu org2 Jawa..da glemer ngan sambal goreng kan..
Ha..ni nak gtau makanan faveret aku kat kg Batu Pahat ni

+ Kacang Pool & Roti Bakar..perghh..dahsyat sedap +

+ Nasi Beriani Md Shah..+

Kacang Pool tu sedap gler..
Aku pernah la rse sekali kat Bangi ni..
Kat Cafe Kawan..ala hakmilik Ezzah Aziz Fawzy tu..tp tak seummphh kat BP
Nasi Beriani tu lak..mmg fofular kat Johor..
Nasi Beriani Md Shah..perghhh...sedap..
Siap kene beratur tu nak mkn..
Makanan ni aku beli kat Benteng Batu Pahat..sape yg familiar kat BP tau la..

Ha..ni nak citer pasal makanan faveret aku belah Mama
Mama kan keturunan Bugis..so ramai kot yg tak tau..

+ Burasak..my super duper delicious +

Burasak ni kire cam ketupat la..
Ketupat utk org2 malaya..tp org2 Bugis..ha..Burasak wajib ade..
Baru leh di kategorikan Bugis sejati..haha
Mak Wan buat tau..mmg marvelous sedap..
Nak buat yer leceh sikit..[psstt...aku tak tau buat tau..haha]

+ Bahulu Pecak +

Ha...ni pun my faveret..nak2 klu mkn time sejuk2..perghhh..
Actually..kuih ni lebih kurang cam kek..then di rendam dlm air gula..
Then simpan dlm peti ais..perghh...sedap..kek tu tak manis..then air gula tu pun manis buah je
Mmg sedap sgt2..klu pg umah org2 Bugis..bnde pertama aku cari..
Makanan ni la..hehe

+ Gula Durian +

Gula durian ni faveret Mama..
Mak Wan pun rajin tol buat..
Gula + durian..then mkan ngan biskut kering..marvelous..sedap..hehe
Leh tahan lama lak tu..berbulan lamenya tau..

Ok..stop citer psal makanan..
Lps makan of course la nak rehat2 kan..
Meh aku nak tunjuk peel Jotak..

+ Ya..sy la DJ Jotak..+

+ Anda mau lagu ape..meh sy putarkan..+

Time picca ni amik..da kul 12 lebih..
Dia kacau je adik aku nak wat keje..
Ckt2..nak dgr lgu Super Man dia tu..ala..si Lucky Laki nyanyi tu..
Siap berjoget sakan dgr ngan headphone tu..

+ Open House YB Dato Noraini +

YB Noraini ni sekampung ngan aku kat BP..
Tak pergi pun ktorg..time ni ktorg bru blik dr Pekan Nenas..
Ptg lak nak blik KL..org rmai lak tu..cam mls nak singgah..

Sekian sahaja kisah raya..
Yang plg besh thn ni raya..1st week di Johor..2nd week di Bota..
InsyaAllah this week Papa,Mama,Jotak,Aku ngan adik beradik akan beraya di Bota
Emak da tertunggu da ktorg..
So Sabtu ni KAMI ke Bota..beraya di sane..
Smlm Mama da beraya umah buah hati adik aku..
So this week di rumah bakal besan lak..hehe..
Nak bincang perihal kenduri kami sekali..hehe

20.09.2009 = Syawal 1430H
Raya thn ni pd tarikh yg plg lawa..
09.09.09 = 090909..yes mmg lawa that date..another date 20.09.2009 = 20092009
...XOXOXOXO...

mAr@ZiEy

11 comments:

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Nasi Beriani Md Shah tu memang syiok woo... tiap kali turun Parit Mampan, memang situ jek la tempat yang dituju... Hehehe!!! ::.

cik puan miera ^__^ said...

hehehe.. gile best nye fesyen.. hahahaha

mAr@ZiEy said...

Sis Adar

Sedap kan..da la sedap..byk lak tu..klu kat KL..herm..jenuh la nak dpt Nasi Beriani harganya RM4.50 dgn nasi melebihi lebar pinggan..ngan ayam+kambing yg besar2..perghh...dahsyat sedap..hehe

Time rya aritu pg gak kat Parit Mampan..jenguk sedara Atok saket..

mAr@ZiEy said...

Cik Puan Miera..

Besh kan fesyen tu..klu tetamu dtg..mula la terlari2 cam lipas kudung..nak2 klu kain batik tu nak tercabut..hahaha

SyaNa said...

weyy sonok tgk makanan2 ko..
jemput la aku dtg umah :)

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

>> muehehhee...
gambaq pakai kain batik itu sungguh GOJES.....hehheh....

siap ada pakaian luar umah dan dalam umah....sangat2 mabele.s.....hehe

chokio_nia said...

wow..nati balek mesia,aku nak g bp la..nak mkn nasi beryani..hahaha
btw burasak tu de inti ke kat dlm??

mAr@ZiEy said...

Syana..

tu la makanan kat kg aku..nnti raya aidiladha jemputlah dtg ek..umh aku takde mkanan tu sume..hehe..tp nak dtg umh aku leh gak..di alu2 kan..

mAr@ZiEy said...

Yanie

Gojes sungguh kan anak dara tu..hahaha

mAr@ZiEy said...

Chokio

Ha..da dtg BP tu nnti..singgah la umah atok aku tau..ko akan di jamu ngan mcm2 makanan..hehe

Burasak tu takde inti kat dlm..ade org pggil..ketupat nasi lemak..coz rse dia berlemak ckt..then keras yer cam ketupat..

Papa-NtiQ said...

hi...Cakap pasal beriani md shah ni baru je kebetulan saya pegi sana weekend lepas dan dah upload pics kat blog saya di www.blogmakanbest.blogspot.com
Memang sedap!!
Senang2 tu singgah la yer blog saya topik pasal makan je 100% hehe
Kalu sudi bolih follow yer TQ TQ TQ