10 September 2009

..Rentetan 7-9 September 2009..~

Olla...ok..aku skg masih dalam mood..
KESEDIHAN...ya..SEDIH..
N3 kali ni agak panjang dari biasa...ok..aku cerita sekali 3 ari punya kesah..

7 September 2009;
Cuti bg aku coz aku MC..Biasalah bile org yg MC ni selalu yer tido je la bulan pose ni..tu je yg termampu di buat oleh org yg saket..[asyik MC je aku ni..camner nak tingkatkan prestasi]..
Jam 630 pm,aku dpt call dr pakcik aku kat Johor..moh lihat perbualan ktorg..

Cik Ahyas: Assalammulalaikum..
Aku: Waalaikummusalam..npe Cik Ahyas..
Cik Ahyas: [perbualan sepi seketika..]...
Aku: Helloo...Cik Ahyas...
Cik Ahyas: Pakcik Puad ko...[tersekat seketika...]
Aku: [Ah..sudah..npe ni..]..Npe dgn Cik Puad..jap2..kakak pggil Papa..

Then perbualan antara aku ngan pakcik aku takat tu je..mmg dpt dgr yg pakcik aku menangis..
Moh..kter sambung perbualan aku ngan Papa..

Aku: Pa,npe ngan Cik Puad?
Papa: [senyap je..tp mata da berair..]
Aku: Pa..ooo..Papa..npe ngan Cik Puad..
Papa: Xcident...[sepi jap...]..dia da takde..
Aku: Ha???...bile..xcident ngan ape..teruk ke..[da mcm polis lak..]
Papa: [senyap je..]..Persoalan aku tak terjawab oleh Papa..

Kebetulan Kak Noi call aku..[Kak Noi = anak sulung Cik Puad]...Kebetulan 7 September 2009 adalah cuti Nuzul Al-Quran..oohh..lupe..Cik Puad aka Cik Mohd Fuad adalah adik Papa yg ke-3..merangkap pakcik aku yg plg besh...

Arwah kemalangan selepas amik kuih dari gerai Isterinya..[Cik Mus..]..1 kereta Satria hentam Arwah dari belakang..Pemandu Satria tu potong 4 buah kereta di atas jln yg ade double line..korg bygkanlah..klu nak potong 4 bijik kete da tentu 140KM/J above dia tekan...tol tak..kebetulan Arwah ade kat depan kereta yg terakhir..dan pemandu Satria terus hentam dr belakang..Arwah tercampak sejauh 200 meter ke depan..[selebihnya korg imagine sendiri..aku tak sanggup nak cerita..]

Aku terus call Bie..kebetulan Bie tgh niaga..Ktorg balik Batu Pahat lps berbuka..Bie drive [kesian Bie..penat gler time tu..] singgah Melaka amik Ijan..Arwah di bawa ke Hospital Kota Tinggi..jenazah akan di kebumikan di sebelah pusara arwah Atok Muhid kat Batu Pahat..ktorg smpai Batu Pahat kul 12 camtu..pilu je..Atok Ibah aku sedih je..bile Papa salam Atok Ibah then peluk..sebak gile..Papa da berair da..tp tak menitis air mata..[mau tak sedih..adik sendiri kan..]..Bie da keletihan gler..then Mama suh Bie tdo umh Cik Ahyas [kat belakang umah Atok Ibah je..]..

Ktorg antara yg terawal sampai..KL - Batu Pahat bukan jauh pun..Pak Long aku dari Sg Petani smpai kul 2 pagi..keluarga Arwah smpai setengah jam lps tu..Jenazah smpai dr Hospital Kota Tinggi jam 330 pg..naik van Jenazah..time nak bwk jenazah msuk..Ya Ampun...sayu,sedih,sebak..balu arwah..Cik Mus..pengsan dlm kete..so Ewan angkat ngan Cik Yashkur..[Ewan = anak lelaki arwah, Cik Yashkur = adik arwah ke -4 ]...anak bongsu arwah Ezat sedih je..tp kuat semangat tau dia..tp tu la..senyap je..Kak Noi dr Dungun sampai kul 4 pg ngan husband dia..

Ktorg bergilir2 baca Yassin kat sisi arwah..Ewan menangis gler2..dia anak yg plg rapat ngan arwah..yerlah..lps ni segala tanggungjawab arwah dia yg pegang..suasana pilu gler2..adik beradik arwah..Pak Long, Papa, Cik Yashkur, Cik Ahyas, Pak Busu sume baca Yassin same2 ngan Atok Ibah + Family dorg..Bie pun same..aku???...prepare makanan utk sahur..sahur pun gilir2..time tu sume da keletihan sgt2..aku tdo 1 jam je..

8 September 2009;
Org2 kampung da mula dtg..bacaan Yassin ramai2..sume da prepare..time jenazah smpai..sume da complete..siap sembahyangkan kat hospital..tp di sembahyangkan sekali lagi kat umah Atok Ibah...sebelum di bawa ke kubur..anak2 sedara di benarkan cium wat kali terakhir, mmg bersih je muka arwah..walaupun kemalangan teruk..tp wajah dia tetap bersih..Cik Mus tak di benarkan cium coz nnti terbatal air sembahyang jenazah...

Kul 10 camtu start bwk msuh dlm van..time nak angkut msuk dlm van tu..mmg sebak sgt2..Cik Mus da pengsan..anak2 arwah da menangis.."Abah..abah..abah...abah.."..korg bygkan la bile anak dorg pggil Abah dorg yg da berkapan dlm van..anak arwah yg ke-4 Athirah takde coz ade exam UPSR..ank yg ke-3 lak akan amik PMR..time tu semangat dorg mmg kuat..aku dok ralit jge anak Kak Noi..nsib la si Anis tu tak bising tgk Mama dia menangis..

Aku, Mama, Ijan,Atok Ibah, 2 org mkcik aku bwk Cik Mus ke kubur..Bie drive bwk Estima Pak Long..time kat kubur la plg sedih..sebelum jenazah di turunkan..sume ahli keluarga di benarkan tatap wajah arwah wat kali terakhir..Ewan menangis..menantu2 arwah menangis..part plg sedih bile..sume adik beradik arwah peluk sesama sendiri sekali ngan Atok Ibah..menangis sambil tatap wajah arwah...Bie pun nangis..terkenang arwah Ayah dlu..huhu...sedih woooooo..

Mlm tu ade Tahlil sesame keluarga dlu..lgpun hari hujan..tak mau susah kan org rmai..Papa ketuai Tahlil..sedih2..Cik Mus da ok..da mula borak2 ngan ktorg..family arwah redha ngan pemergian Arwah..

9 September 2009;
Tahlil utk hari ke-2..pggil org2 Surau..lps abis Tahlil bru ktorg bertolak balik..Papa da keletihan sgt2..nasib ade Bie..dia yg drive..lgpun Papa nak ziarah kwn Papa esoknya..anta Ijan balik Melaka..then anta Bie balik umah..aku yg drive balik umah lps tu..smpai umah kul 2 pg..

Tanda-tanda sebelum kejadian;
1. Papa,Pak Long, Pak Busu mimpi gigi geraham dorg tercabut..[org tua2 ckp..klu mimpi gigi geraham tercabut bermakna ade org yg plg hampir dgn kter akan meninggal...]

2. Arwah mula sisihkan family dia..ayt yg selalu di kuarkan "Lps ni pndai2 la korg"

3. Arwah mula mencantikkan motor lama dia dgn beli rim baru, cat baru..mcm2 la..

4. Atok Ibah mimpi arwah Atok Muhid dtg umah nak berjumpa Arwah Cik Puad..

5. Papa da seminggu kepingin nak balik kg..

6. Byk lg la..tak sempat nak tulis..

Marilah kter sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah pakcik ku..
Mohd Fuad bin Abd Muhid yang telah kembali ke Rahmatullah pd
7 September 2009 [17 Ramadhan 1430H]
Moga rohnya di cucuri rahmat sebanyak mane Al-Quran di turunkan pada hari kematian beliau..
Al-Fatihah

..XOXOXOXO...


mAr@ZiEy

2 comments:

SyaNa said...

al-fatihah
sebak aku baca
sian anak2 arwah ye
kecik2 lagi :(

mAr@ZiEy said...

TQ Syana..

Thn ni raya aku suram je..dia lah satu2 yer pakcik aku yg suke kejut anak2 sedara2 dia bgn pg raya..mmg terasa la thn ni..huhuu