02 November 2009

..Sesi Temuramah..~

Lupe plak nak bershare ngan korang..
Aritu kan ade gtau yang aku ade sesi temuramah bersama Tok Kadi..imbasan di sini
Actually bukan Tok Kadi yang akan menikahkan aku..
Tp Penolong Pendaftar Nikah area umah aku..[kire Tok Kadi gak la tu..]

Punyalah lame kan cite ni..tp baru sekarang nak share..[last week punya citer..]
Actually zaman dedulu ade sesi temuramah or soal jawab ngan Tok Kadi..
Zaman la ni..ilek..pocek..tp ikut jugak pada Tok Kadi tu..
Kalau style dia memang wajib ade sesi temuramah..so..kene la harungi jua

So sehari sebelum tu..aku dpt call yang Tok Kadi nak jumpe aku ngan Bie..
Terkejut tahap gaban gergasi la..yerlah..
Sume da settle..kenapa tetiba dia call kan..
Ktorg berpergian la ke rumah Tok Kadi..
Rupenya dia nak baut sesi temuramah..ramai gak pasangan nak kwen dtg..

Smpai je turn ktorg..
"Pasangan Fauzi dan Maryam kan.."
"Ye.."..[serentak jawab..]
"Maaflah tetiba ustaz panggil balik.."
"Takpe.."
"Ustaz ni memang akan menjalankan sesi temuramah atau ujian lisan dulu"
"Wajib ke ustaz??"
"Tak wajib tp nak bina masjid kena ade asas agama yang kukuh betul tak?"
"Betul..betul..betul.."
"Boleh kite mulakan ujian.."

Agak-agak korang kecut tak perut kalau ade ujian lisan camtu..
Time SPM dulu pun da kecut tahap dewa dewi..ni kan pulak Tok Kadi..
Yerlah..time SPM ade gak hint hint soklan kan..
Tp..Tok Kadi..toksah berangan dia nak bg hint-hint soklan..
Nak tau ape soklan dia tnye..gerenti korg takleh jawab punye la..hehe..[berlagak ok...hehe]

Bie punya soklan..
  • Mengucap 2 Kalimah Syahadah..[Kalau tak tau..mau di reject permohonan nikah..]
  • Syarat Wajib Nikah
  • Rukun Islam dan Iman
  • Tanggungjawab sebagai suami terhadap isteri
  • Rukun terakhir dalam Solat
  • Bacaan Sujud Syukur..
Aku punya soklan..
  • Mengucap 2 Kalimah Syahadah
  • Rukun Islam dan Iman
  • Tanggungjawab isteri terhadap suami
  • Rukun pertama dalam Solat
  • Bacaan Doa Iftitah..[betul ke ejaan aku tu..]
Alhamdulillah KAMI jawab dengan sempurna..
Bagi aku..memang wajib ade la sesi ujian lisan ni..utk kesejahteraan umat sejagat
Bagus..aku suke dengan style Tok Kadi tu..
Ade 1 pasangan tu..si Arjuna nya tak tau langsung nak mengucap..
Korang boleh bygkan tak betapa malunya si gadis bile dpt tau sang Arjuna tak reti mengucap..

Aku gerenti korang da sedia zahir batin kan..
Ilmu di dada da penuh..[kenapa mesti dada kan..hahaha]
Membina Masjid ni bukan macam bina pondok kecil..leh bina then robohkan..
Kene la ade ilmuan yang cukup..kalau setakat harta dan cinta..rsenya tak cukup kot..
Waaaa..tetiba jd pendakwah..huhuhu

Di ulangi..bukan semua Tok Kadi ade sesi temuramah ok..
Terpulang pd Tok Kadi tu sendiri
Jangan plak korang takut nak kwen coz takut nak di temuramah camni..
Lebih baik ade sesi temuramah ni dari takde..[tu pendapat aku..]

..XOXOXOXO...

mAr@ZiEy

4 comments:

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

hahaa~ lpas sis ckp ade temuramah trus kecut perut sumi..

sumi nih xkira apa2 jenis temuramah sure pengsan.. takut bebeno..

mAr@ZiEy said...

Aisumi

Ish..same la kter..bukan takat perut je kecut..pp..badan sume kecut..hahah..

~ceRRy beRRy~ said...

wahhh..
sb bek akak ngan tunang lulus sumenye..
klu x..nnti tok kadi soh repeat exam...
hehehe...

mAr@ZiEy said...

Ifa

Kalau kene repeat exam..mau ktorg postpone kawen..huhu..

Syukur Alhamdulillah pass..hehe