10 November 2009

..Tutorial: Memeriahkan Shoutmix..~

Ha..korang perasan tak aku punye shoutmix da mula meriah..
Ceh..ngade2 kan..
Nak tau tak cmner nak buat..
Ok..mari kter belajar yer kengkawan..

Tabahkan ati yer kengkawan..
Step ni agak melecehkan yer..tp kene la berusaha kalau nak cantek kan..
Usaha tangga kecantekkan..hehe

1st korang kene Login Acc Shoutmix korang tu dulu..
Kalau korang tak igt ID or Password..pandai2 korang la ek..hahaha

Then..ikut step berdasarkan picca di bawah ok..
Kali ni sekali ngan picca aku tunjuk kat hangpa semua..
Baguih kan cikgu camni..hahahah

+ Klik Tab SMILEYS +

+ Akan muncul ini..tp picca ni kalau korang ade icon SMILE +

+ Ni plak kalau takde icon SMILE +

Cmner korang nak cari icon smile ni..
Ni antara beberapa faveret aku la ek..
Cukup la 5 je ek..tak larat eden nak letak byk2..
Ok..tang ni agak pening ckt..kadang2 ade gak URL yer takleh detect oleh Shoutmix..
Memula pening gak aku pk..tp akhirnya berjaya..

Ok..follow this step carefully ok..

+ Select icon smile then Right Click ok > Properties +

+ Copy URL di LOCATION +

Da copy URL..then Paste kat

+ Paste di No 1..No 2 = Kod [cth..Hai]..No 3 = Short form [cth..:))] +

Da isi sume..korang click button ADD..then SAVE SETTINGS
Kalau korang click button Add tp tak kuar gmbr..mkne yer tak menjadi la tu..
So cuba lagi ek..

Sekian sahaja pembelajaran Shoutmix kter ek..
Nanti aku explore lg tutorial lain..

...XOXOXOXO...

mAr@ZiEy

2 comments:

Redbloodsnow said...

rajinyerrrrr ziey bg tutorial. thumbs up for u dear :) ermzz...zie xde shoutbox. cannot woooo letak shoutbox. kang parah ati nengok komen² busuk dr lalats :(


dulu z pakai, but now...lame dh zie taken it out. setahun kot rasenya blog xde shoutbox..hehe

mAr@ZiEy said...

Ziey

Dulu kepingin nak jd cikgu..tp tak berjaya..so jd cikgu di alam cyber pun ok gak..hehe

Tu la..rmai gak blogger tak letak shoutbox..Ziey kan blogger popular mesti rmai dengki..cam ai..nan adoo..hehe