07 January 2010

..201209: P4..~

Pepagi bute aku da bgn awal dari sume orang..
Korang leh imagine tak..
Sebelum hari bersejarah dalam ingatan aku ni..
Aku adalah orang plg lmbt bgn..hahaha
Tp pagi tu..aku orang pertama..siap kejut orang lain bgn lg..
Semangat weii...gler ape kalau takde semangat

Actually 2 ari b4 kenduri..cuaca mmg too bad..
Ujan beribut petir lg..
Mau tak riso aku..kang punah segala perancangan aku..
So..ikut petua org dedulu..kalau tak nak kenduri kwen di basahi hujan..

Amalkan petua ini..
  1. Jangan sesekali makan nasi yg di limpahi dgn kuah yg byk..[banjir org ckp..]
  2. Sehari b4 kenduri campak baju or kain yg di pakai oleh pengantin atas bumbung..seeloknya bju ke-2 terakhir yg di pakai sebelum pkai bju pengantin..[agk-agak korang paham tak..]
  3. Pasangkan pelita or lilin dan letak kat dapur..[jgn la letak kat gas plak..naya ooo]
  4. Tanam 1 daun kat halaman umah..[lupe ape nama daun tu..]
  5. Banyak kan berdoa dan solat hajat
Aku wat petua tu tau..
Petua No 1..2..3..5
See..byk kan petua aku wat..ate..aku di kelilingi org2 tua..so kene la ikutkan..
Kalau ikutkan perasaan aku..No 5 je aku buat..hehe
No 4 aku tak buat coz aku da bebel..byk sgt bnde nak wat..haha..[demand kan..]

Tang cmpak baju tu kelakar..
Sebolehnya aku nak ngelak buat bnde tu..aku ckp ngarut la sume tu..
Smpaikan mkcik aku ikut aku time aku nak g mndi..[ish..takde la msuk sekali dlm toilet]
Korang igt cmpak cmtu je ke..no..no..no..ade bacaan jugak tau..
Bacaanya selawat 3x..doa dan plg penting niat..
Cmpak jgn la jauh sgt..nnti sush lak nak amik blk bju tu..
Aku cmpak ujung2 bumbung..kat belakang umh nenek aku..ahhaha
Tang pasang lilin tu..Mama wat..hehe

Ok..next story..
Kan aku ade Majlis Khatam Quran pg tu..
Aku pkai persalinan time aku nikah..lgpun color yer sungguh suci bersih..
Perancangan awal kul 8..tp..tau je la budak2 remaja nak bersiap..alih2 kul 10..
Di campur ngan kelewatan orang2 Marhaban dari Masjid Bintang..
Time aku tgh berKhatam Quran..ade 1 insiden wat aku sedih dan sebak..

PAPA NANGIS WEI!!!!!!.....
Even aku nmpak dari jauh..tp aku tau Papa nangis tgk aku berKhatam Quran
Time aku nikah Papa tak nangis tp Mama yg nangis..
Aku takleh kalau tgk Mama Papa nangis..tp kalau Papa nangis mmg aku cepat tersentuh
Aku tgk Papa then tak lame plak aku tgk Mama..
Mama also nangis maaa...waaaa...di ikuti Cik Dah [mkcik aku..]
Ate..aku kan cucu perempuan sulong di family Mama..also anak sulung dlm family aku
Cik Dah adalah adik Mama yg bongsu..
Then di ikuti nenek aku belah Mama..waaaa...
Time tu..aku cover gler muka..da sume dok tgk ktorg ngaji..
Tp dlm hati dan sanubari..nak je g peluk Mama Papa..

+ Picca di snap oleh JOTAK ok..+

Skip jap..lps kenduri abis aku tnye Mama..npe dorg nangis..
"Mau tak nangis..anak yg di jage 24 tahun orang lain da amik.."
"Da tu npe Papa nangis beriya"

"Papa kan org yg bertanggungjawab jge ko..skg tugas dia Pojie amik alih.."

"So..."..[agak-agak korang nak tak lempang aku..hahahah]
Aku sengaja je tnye mcm2..hahah..sekali ade orang nyampuk..
"Pesal la Chenta ni lem...sgt.."
"Ntah..Pojie npe la bini ko ni lambat pikap"
"Nanti da ade anak tau la cmner rse.."

Kan aku wat kenduri time birthday aku yg ke 24..
So..dorg rse.."Ohh...anak ku di amik orang"..lebih kurang cmtu la..
Tetiba aku rse tak mau bg anak aku kwen..hahahah
Kejam tak..sah nnti ank aku lari kwen kat Siam..hahah

Abis je Khatam..terus Marhaban..
Segala doa Marhaban aku tak tau..[sungguh naif aku ni kan..]
Then usha tgk ade tetamu dtg da ke..
Aku punye kenduri ari Ahad..so kurang la org wat kenduri that day banding ari Sabtu
Pagi tu mmg rmai..seawal jam 9 pg org da dtg..
Terus msuk bilik tggu Mak Andam..ngantok gler time tu..

Ish..da pjg sgt ni..
Smbung next N3 ek..
Skg ni Bie sibuk nak nyelit kat blog aku ni..
Ohh..tetiba dia da gian ngan FB..hehehe

...XOXOXOXO...

mAr@ZiEy

4 comments:

asna cute said...

hehehe pnjg yg meyeronokn utk asna yg bakal nie hehehe... =)

*cepat2 update ek kak marzie~ eh salah.. puan marzie hehe

mAr@ZiEy said...

Asna

Akk igtkan takde la org nak bace N3 yg pjg berjela ni..mklumlah zaman skg suke yg ringkas dan simple kan..hehehe

Sje je nak bikin Asna terasa bahang yer..hehehe

asna cute said...

huwaaa.. hahah

Tahniah! anda berjaya!

kihkihkih

mAr@ZiEy said...

Asna

Heheh..ni yg nak hangatkan lg situasi ni..