21 April 2010

.Pantang Larang Orang Dedulu.

Memandangkan perut makin membesar
Oppss..lupe plak nak tepek gambar perut kan..
Ok2..esok lusa ade la tu..heheh..sabar ek..
Sambung balik..bab pantang larang..hehe

Mama tiap2 ari bising kat aku if ade something yg aku buat yg buat dia tak puas ati..
Mama ni jenis tak suke sgt bgtau pantang larang kat ktorg adik beradik..
Coz bg dia..anak2 dia ni pyh nak ikut..hahaha
Tp..kdg2 bile pk..ade betul yer..

Balik Johor aritu..berderu pantang larang aku dpt..
Pantang larang khas utk ibu mengandung ok..
  1. Suami Isteri takleh sangkut tuala or baju/kain kat leher, tkut tali pusat baby dlm kandungan terbelit..
  2. Isteri yg mengandung takleh bukak ikatan/simpulan mati..jgn sesekali nak cuba2 bukak ngan pisau ke garfu ke or bende2 tajam..[yg ni aku tak tau sebab ape]
  3. Si Isteri jgn sesekali duduk depan pintu sambil borak2 or saje2 je..kalau nak duduk depan pintu..terus keluar jgn berdiri cam Aunty Guard plak, di khuatiri time bersalin nanti anak susah nak keluar
  4. Si Isteri di larang sama sekali tido time matahari tgh mencanak naik means time tengahari la..di khuatiri kepala anak akan besar dari badan..
  5. Si Isteri takleh duduk dalam toilet lelama..coz di khuatiri anak dalam kandungan berperangai negatif..[kan dalam toilet byk setan iblis yer..]
  6. Si Isteri jgn makan makanan pedas selalu, di khuatiri anak kuat menangis..
  7. Si Suami di larang sama sekali pergi berburu or memancing, di khuatiri kene badi hasil buruannya or ikan yg di dptnya..
  8. Jangan sesekali makan beras mentah..nanti kulit anak warna kuning or dpt demam kuning
  9. Janganlah sesekali berlaku kejam teramat sgt pd binatang..di khuatiri anak akan turut mengalami kecacatan anggota
  10. Si Isteri takleh tido je memanjang..di khuatiri anak akan bersifat pemalas teramat
Sekian sahaja untuk kali ini..
Fakta ni ade dari makcik2 aku..ade dari internet..campur aduk la..
Oppsss..lg 1 fakta mengenai kandungan yg mencecah usia 4 bulan ni
  • Minggu ke-16. Kehamilan puan kini sudah hampir 4 bulan. Pada masa ini badan kita perlu senantiasa sihat dan bertenaga. Bayi kita telah terbentuk sepenuhnya dan perlu diberikan nutrien yang secukupnya oleh plasenta. Bayi kita mula menerima nutrien dari plasenta sejak minggu ke-14. Kini bayi dalam kandungan telah mempunyai tulang yang kuat dan dia juga sudah boleh mendengar bunyi-bunyian untuk pertama kali.
...XOXOXO...

mAr@ZiEy

8 comments:

:: p R i n c E s S _ N :: said...

wahh..pantang larang die pelik2..xto laa ibu N gn future MIL ikut ke x...

Puan Jiha said...

banyaknye pantang larang... tp mang nak wat pape pon ibu ngandung kene pk byk2 kali kan hehehe

nak yang terbaik utk anak =)

♥z@z@♥ said...

byknye pantang larang..tp bab toilet tue aku x leh elak..klau dah 24jam asyik nk muntah terpaksa la melepek jek dlm toilet tue..yg lain insyaAllah dpt dituruti..laki aku suke mancing tp seb baik la dok bandar..klau dok kg habis la xleh nk melarang..lbn 3 ritu blk kg pun dok gile mancing..risau aku tp aku dah ingatkan dia byk kali dah..nak ckp ape buat ape ingat yg bini dia nie ngandung..

erm, aku xleh mkn sgt lagi..mkn pun ckt² jek..kang mkn bebanyak keluar balik xde pekdahnye jgk..wat sakit tekak ade la..huhu

mAr@ZiEy said...

N..

Ikut gak..cam MIL aku cam ikut tp tak kuat sgt..kdg2 tu dia byk nasihat je dari melarang..

mAr@ZiEy said...

Sis Jiha

Tu la..nak2 yg 1st baby kan..mnjage sgt2..walaupun pntg lrg tu kdg2 pk tak relevan pun..

mAr@ZiEy said...

Zaza

Ish..aku mmg takleh dok lelama dlm toilet..tak psl2 laki aku terketuk2 pintu toilet tu..hehehe

Babe ko kene mkn gak..even sekeping roti..

.ArianiAizat. said...

sume pantang larang tu 1st time dengar..hehe..yg dok lama2 dlm toilet tuh mmg skg xleh nx elak..sbb dpt penyakit sembelit..aduyaiii jenuh kena teran!!hehe

mAr@ZiEy said...

Sis Naniey

Hehehe...ooo..peyut wat hal ek..hehehe..cian yer..tu bru sembelit..lom lg nak meneran baby kuar lg..hehehe..kene praktis kak..hahaha