14 April 2010

.Saje Je Tayang.

Ok..ok..aku mmg sengaja lagi mmg takde idea ape da nak cite
Ni menu dinner kelmarin..
Walaupun Mama mmg tak bg aku masak kat dapur..
Tp..time Mama takde kat rumahlah skill masak aku muncul balik..hehehe

Ptg kelmarin kat opis mmg aku plan nak masak lauk feveret Bie..
One of his faveret la..Gulai Asam Tempoyak..
Sibuk SMS adik aku tnye bahan yg sepatutnya di gunakan ade tak kat dapur tu..
Paling penting..Tempoyak kene ade..wajib ade..kalau takde..musnah plan aku..

On da way blk..singgah pasar malam..beli bahan..
"Chenta nak masak ape arini.."
"Ade la..tunggu!!!"..[ceh konon terer masak..hahaha]

Tp peel aku ni sebelum masak..susun atur dapur kene kemas dan bersih dulu..
Baru feel masak tu makin menebal..hahaha
Orang lain lepas masak bru kemas dapur..tp aku terbalik..hehehe
Tercunceng la aku kat dapur tu..
Tgk..tempoyak yg MIL aku bg ade lg..chantek plan di teruskan..hehe

Meh aku ajar..menu Gulai Asam Tempoyak aku..hehehe..[konon taraf Chef]
  • 4 ekor ikan [ikan terpulang nak jenis ape..aku guna kembung je kelmarin]
  • 4 sudu Tempoyak lazat tu
  • 1 keping Asam Gelugor
  • Bawang Merah + Bawang Putih + Kunyit Hidup + Cili Api [bahan ni tumbuk ok..bru gerek]
  • Timun [ni terpulang..tp aku tak letak..]
  • Garam + Serbuk Perasa + Gula
  • Air Masak
Cara Masak ;
  • Tumis bahan yg ditumbuk tu..then tambah air masak ckt
  • Baru la campur tempoyak..if nak pekat..letak byk..kalau tak nak..bykkan air..
  • Then campak asam gelugor tu..then letak garam,gula or serbuk perasa ikut taste korang
  • Agak2 da mendidih..baru letak ikan..ikan letak last coz nnti takde la hancur..
  • Then makan ngan Nasi Panas..perghhhh...meleleh ooo..hehehe
| Hasilnya..hehe..walaupun nampak tak lawa..tp rasanya, baunya perghhh..|

Menu ke-2..ehehhe.faveret aku plak..hehe
Sawi Goreng Cili Api + Ikan Masin
Cam pelik je nama menu tu..tp mmg tu yg aku pggil..heheh

| Taraaaa...aku sorang je leh tinggal separuh sayur tu |

Alhamdulillah..aku tgk licin Bie mkn..
3x ok makan..aku makan pun sekali je..huhuhuhuh..
Mmg aku kene wajib masak maa lauk Gulai Asam Tempoyak tu..
Ater..teman kawen ngan orang Bota Perak kan..kene la tau..
Mau di gelak kan org Bota nnti..hahaha

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

4 comments:

asna cute said...

Huwaaaaa lapooooo! semua salah mmumy nie.. haa haaa nak jugak la~~

kihkih. kak.. asna tgh diet nie. Cobaan sungguh~...

♥z@z@♥ said...

rajen ko masak yunk..aku skrg nie makin malas...huhu

QueenWizza said...

wah nampak sedap..i mmg suka masak tempoyakk huhu..

Anonymous said...

huwaaaaaa...
nampak sedap..
tringin..
ni terbayang2 mak masak ni..