29 July 2010

.Nak Balik ke Tak.

Sekarang ni KAMI suami isteri tengah pening kepala
Samada nak balik beraya or tak..
Even aku stay ngan myFamily kat Bangi..
Tp..mmg kewajipan myFamily balik beraya di Johor
Da..name pun kampung kan..kene lah balik..kalau tak..mau di cop lupa pangkal jalan..haha

Ok..since myJunior yer timing nak Pop's Up adalah bulan Syawal..
Maka yer KAMI..Mummy & Daddy yer pening kepala..
Bukan ape..ni la raya pertama aku nak beraya as a Husband/Wife kat Bota/Johor
Selalu yer as tetamu special je...hehehe

Ikutkan schedule adalah end of September..which is ujung2 Syawal la..
Tp..kalau ikutkan anak sulung yer pattern..samada awal 2 minggu or lewat seminggu..
So..bile di kira dan teliti..
If myJunior keluar awal 2 minggu..tarikhnya adalah awal Syawal..
Dan..Daddy yer tak nak amik risiko time2 tu..
Kang tetiba bini yer rasa sakit kat tengah highway..masak lah dia..

Paham-paham je la highway..kiri kanan hutan je manjang..
Nak jumpe R&R pun berkilometer dik oiiii...
Pemilihan hospital mne telah di buat..tp Daddy yer pilih 1 je
Hospital Serdang..why pilih hospital tu..
Coz..experience besan aku bersalin di situ awal thn ni gtau..10/10 la dia bg..
Mama Papa pun suh pg situ je..walaupun hospital berlambak kat Bangi
Sebenarnya Hospital Serdang tu bukan yer 100% government..50-50 je..

Da seminggu KAMI diskus pasal ni..
Aritu call Emak pun dia dok tanye..balik tak raya ni..
Dia paham sebenarnya..tp dia nak gak beraya ngan menatu baru dia ni..[dush dush..]
Kakak-kakak Bie pun suh KAMI bincang camner..
If balik Bota..then tetiba myJunior da get ready nak Pop's Up..
Dorg standby da sume..bukan takat family Bie je standby..
Kengkawan Bie kat Bota pun da standby..ate..Jepun Jr nak kuar kan..hahahaha
Lupe nak gtau..kengkawan Bie tak sabar nak tgk Jepun Jr
Jepun is nickname Bie di Bota..[coz mata Bie sepet like org Japan]
Kalau kat Johor aku tak kesah sgt..
Umah nenek aku 2-2 dekat ngan hospital..
Dengan makcik aku Nurse kat hospital tu..lg la tak risau..

Kalau orang lain sibuk ngan pemilihan bju/kuih raya..
Aku sibuk ngan nak balik raya ke tak..hahaha
Bju raya utk aku sah2 takde..Bie pun takde..sian dia..huhu
Bie tak nak beli coz dia tak smpai ati tgk bini yer takde bju raya
Ater..kalau beli Maternity Dress pun..agak2 aku nak pkai ke lps bersalin..
Da tentu tak kan..FYI..sepanjang aku pregnant..sehelai bju ngandung je aku beli..
Seluar 2 helai..yg lain...tibai hok sedia ade..

So..aku nak mintak pendapat kengkawan..
PERLU KE AKU BALIK RAYA TAHUN NI??

Sebarang jawapan hendaklah ikhlas dan jujur ok..hehehe



psstt:..jeles tgk orang beli bju kebaya lawa2 kat King of Kebaya..Oh No!!!

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

14 comments:

:: p R i n c E s S _ N :: said...

ntah laa ekk..klo ko rs ko larrat..balik laa kg...tgk pose nti cane..beb..bli laa dress..msti comei...ko kecik je kot..

♥z@z@♥ said...

klau ko tanye aku senang jek..ikut takdir yunk...kiter hanya merancang TUHAN yang menentukan..kekdg kiter plan itu ini tp klau DIA x mengizinkan pun x jadi jgk...so, klau ko masih lg larat ko blk la..

mak aku pun ckp x kisah mane dia nak kuar yg penting selamat..mcm aku pun merancang nak blk bersalin kt kg..dah simpan cuti dah 10 hari tuk dok kg tp klau dah dia nak kuar kat putrajaya nak wat cmner kan..apepun, ikut muafakat ko sekeluarga la ye...huhu

♥S@R@♥ said...

uih pening gak ni..

hati mesti bkobar2 nak blk kg raya tol x?..

maybe kena tengk keadaan b4 raya kot..if larat & tak ada tanda2 nak bersalin leh kot balik raya..insyaAllah selamat sampai..

tp klu bersalin jgn la bpantang lama2 kt kg..nnt lambt kita org dpt tgk baby..hehe

jeBateja said...

wehhhh...jgn balik lah.....risiko ooooo...kena plak jem jalan....abisss....masa tu plak anak ko nak kuarrr...pehhhhhh

asna cute said...

asna rasa dgn sejujurnya asna bg cadangan, jgn balik. Doctor yg every month selalu check akak dh tau dah ape kondisi2 baby and akak. kot g hospital lain. doc tue nak kena call doc akak kat KL tnya kot2 akak ada ubat allergic pape ke. gitu la.

Ikhlas dr hati asna =))

cehhh ayat skema hahah =D

mAr@ZiEy said...

N..

Kalau nak ikutkan larat ngan tak larat..skg pun da tak larat da sbnrnya..tp aku gagahkan jugak..bln pose nnti je aku risau sgt2..

mAr@ZiEy said...

Zaza

Sbb kter tak tau takdir kter cmner utk masa akan datang la aku pening..coz ni experience kter yg pertama kan..cam ko mmg da plan nak pantang/bersalin kat kg kan..so..cuti raya da sah2 ko blk kg..cam aku plak..aku tak nak risaukan suami aku..dia pun serba salah skg..nak blk ke tak..yerla..aku tggl ngan family aku..da sah2 family aku ade..tp suami aku..family kat perak..tu yg pening tu..kanan family..kiri isteri..huhuhu

mAr@ZiEy said...

Sis Sara

Kalau nak iktkan mmg da tak larat ni..tp takleh lynkan sgt..tp tula..bln pose nnti la cmner keadaan yer..aritu pose kat rumah pun da lembik sgt2..ape tah lg nak pose time kerja..adooiii...

Doakan lah sempat rasa kuih raya sume..huhu

mAr@ZiEy said...

Bdk Jahat

Tu la salah 1 pnyebab yer..jln Jem..perghhhhh...tak sanggup nak tempuh time tgh sarat cm aku ni..

mAr@ZiEy said...

Asna

Kdg2 doktor pun tak leh jangka bile tarikh sbnr baby nak kuar..aritu ade gak tnye doktor..doktor ckp..if rse nak blk..blk..tp kalau tak mau tanggung pape risiko tgh jln..pk kan..huhuh

~ceRRy beRRy~ said...

akak,
ifa rs xyah balik la..
apa kata tahun ni jek berkorban raya kat bangi tuh...

utk baby juga :)

mAr@ZiEy said...

Ifa

Tu la..bile pk psl risiko..terpaksa la berkorban..demi keselamatan KAMI kan..tp cam kesian lak org2 kampung nnti..huhu

Puan nadxoxo said...

Hi mAr@ZiEy :)

Memang poning kalau pikir pasal nak raya mana bila dh dekat due ni. Nad pun cuak gak bila pk pasal raya mana. Better tanya nasihat doktor kot :)

mAr@ZiEy said...

Nad

Tu la..nnti next check up sy akan tnye doktor..mcm Mar..walaupun stay ngan family..tp kmpung tetap balik..da la jarak jauh..utara-selatan...huhu