04 August 2010

.32 Weeks = 8 Months.

Selagi aku tak bersalin lg..selagi tu la majoriti cerita about my pregnancy..
Seronok ok citer psl ni..hehe..
Yerla..some people jadikan ia sebagai rujukan..
Cam aku dulu..sebelum kawen sibuk baca cerita orang yg baru kwen..
Da kwen..sibuk baca cerita orang yg baru pregnant..so sama je kter ni..hehe

Ok..this months aku da start check up 2 minggu sekali..
Dan..ujung2 bulan terakhir ni..kewajipan Bie makin terserlah berganda..
Kalau dulu..aku pg check up sorang2..coz aku tak nak Bie dok melangut je tunggu aku..
Tp sekarang tidak lg..harus di teman..coz bini yer sungguhlah ngade2..hahaha

Alhamdulillah..my 1st pregnancy berjalan normal sehingga sekarang..
myJunior membesar secara normal even though ramai yg berkata myJunior kecik..
Well..like Mother like son/daughter kan..hehehe
Walaupun aku rase aku tak sekecik adik aku yg sorg tu..huhuhu

Ok..aku da start mengira pergerakan myJunior tetiap ari..
Wajib dan mesti ade 10 pergerakan dalam masa 12 jam..
Kalau kurang..maka yer aku perlu menuju ke Hospital SEGERA ok..
So far..myJunior bg respons yg sangat2 bagus dan baik..
Sejam je da lebih 20 pergerakan..hehehe..aktif anak Mummy ni..

Ha..time check up..aku sempat di beri taklimat about Breastfeeding ni..
Sungguh la bertuah yer kaum2 perempuan di muka bumi ini..
Hanya golongan HAWA yg tulen sejati mampu memberi susu yg takde di dunia ini..
First susu yg keluar selepas bersalin adalah susu yg penuh ngan KEHEBATAN buat si anak
Semangat aku nak BF kan myJunior membuak2 bile dengar taklimat tu..
InsyaAllah I Will BF myJunior..
Taktik dan teknik yg betul da di pelajari..myJunior sila beri co-operate yer nnti..hehehe
Buat kaum ADAM..sila beri dorongan dan semangat buat kaum HAWA ok..
Limpahan susu yg byk bergantung pd perjalanan otak dan minda kter sebnrnya..
If..kter dok pk negatif je..kuantiti susu mmg tak memberangsangkan..
Ni ape yg aku dpt dr taklimat tu ek..^__^

Dan sekarang Bie telah menjalankan sesi menguatkan tangan dan jari jemari..
Tangan dan jari jemari Bie mmg sgt2 di perlukan kat Labour Room tu nnti..hahaha
For those yg memberi khidmat nasihat tempoh hari..
Syukran..syukran..akhirnya KAMI da sepakat membawa berkat..
Keputusan yer..Stay Tuned..hehehe

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

11 comments:

Puan nadxoxo said...

Waa sungguh aktif baby kamu. 1 jam dah 20 pergerakan!

Tangan dan jari jemari husband diperlukan utk urut2 kita ke dlm labour room nnt? Or sbb kita nak pegang tgn dia kuat2 masa meneran nnt? Hehe :P

♥z@z@♥ said...

same la nga aku..dah start kene kira pergerakan baby..tp, aku still kene g checkup sensorg..hubby aku keje xleh nak skip²..huhu..xpela, berdikari..hoho..

now, menunggu saat jek la..harap sumer selamat..

:: p R i n c E s S _ N :: said...

yunk..nk start wat check up ms bp bulan weh??

mAr@ZiEy said...

Nad

Tu la..mmg sejak rase pergerakan baby..mmg aktif..smpai sy susah nak buat keje..selalu yer waktu pg ngan maghrib mmg sakan la pergerakan baby tu..

mAr@ZiEy said...

Zaza

Takpe..nnti da nak hampir..suami ko kne berkeorban utk ko lak..cam aku..da suh suami aku standby mlm2..coz ktorg da decide..siang aku jge..mlm suami aku jge..tang myusu je bru aku bgn..hehe

mAr@ZiEy said...

Nad

Tangan dan jari jemari tu berguna time tgh thn saket ngan meneran..hehe..aritu testing la genggam kuat2 tgn husband..lebam2 tgn dia..hehehe..

mAr@ZiEy said...

N..

Ko da start lom..kalau lom better ko pg cepat..aku dlu..minggu ke 7 da start check up..

♥S@R@♥ said...

bestnye nak dpt baby dah..
den xsabau nak tawen ni..hehe

mAr@ZiEy said...

Cek Mek

Orang lom kwen..mmg tak sabar nak kwen..bile da kwen..tak sabar nak pregnant..bile da pregnant..tak sabar nak ade baby..bile da ade baby..tak sabar nak tgk baby tu besar..huhu..

Nnti..b4 kwen..jgn lupe petua2 utk bunting pelamin lak..hehehe..biar cpt dapat baby..^__^

honeysour's blog said...

hahaha...
dulu time akak kan...tangan akak kena pegang besi...doktor tak kasik pegang tangan suami...

nak buat camne..kenala pegang besi katil tu..huhu..

mAr@ZiEy said...

Sis Ana

Yeke..npe tak bg pegang tgn suami..cam pelik je..huhu..sy nak gak pegang tgn suami sy..huhu