23 August 2010

.34 Weeks + 1..

Minggu ke-34, kedudukan bayi pada ketika ini telah betul-betul berada pada pintu rahim. Panjang bayi kira-kira 40.5 cm. Sekarang bayi puan telah terbentuk dengan sempurna dan badannya juga sudah seimbang. Masa ini lemak semakin terkumpul dengan pesatnya di bawah kulit bayi. Jadi bayi kelihatan agak tembam..
Minggu ke-35 pula, akan berlaku perubahan pada diri puan. Puan akan merasai kesukaran untuk bernafas, membuang air kecil dengan lebih kerap dan seringkali tidak dapat mengawal air kencing apabila terbatuk, bersin, atau tertawa dengan kuat. Manakala garisan gelap yang mengarah ke bawah perut sudah menjadi lebih ketara dan menonjol. Puan perlu melakukan beberapa senaman termasuklah senaman pelvik untuk menguatkan rahim.

Minggu ni kire 34 ke 35 la..hehehehe..weeeiiii...
Minggu depan cukup la 36 minggu..makna yer...adoooiii..
Takpe..mental dan fizikal pun tak sedia lg ni..camner..
Macam2 da terlintas kat pemikiran ku..adakah ini perkara biasa..

Ohh..niatku utk berpuasa di Bota akan terlaksana ujung minggu ni..
1st time berpuasa kat sana..
"Barang sume da prepare masuk dalam beg lom"
"Kan lambat lg nak balik Bota..nnti la.."
"Bukan barang utk balik Bota je..barang ibu ngan anak da prepare lom dlm beg"
"Belum...hehehe"
Ni adalah teguran kali ke....berapa ek..lupa plak..
Acapkali si suami tegur..tp si isteri wat dek je..pesal ek..

Sekarang ni..trend Bie ialah..
Tiap kali aku ngadu saket2..
"Jom..pg hospital.."
Sikit2 hospital..even saket kepala pun nak ke hospital..
"Bie ni nape..ckt2 nak ke hospital..nak suh bini yer bersalin awal ke ape.."
"Biarlah..leh main ngan Deboo-Deboo"
"Oooo...nak main ngan Deboo-Deboo je la..ngan bini yer tak nak.."
"Buat ape main ngan bini..bini da besar..tak best"
"Ceh..."

Ok kengkawan..orang lelaki ni kdg2 terover excited nak dpt anak lebih dr perempuan
Ni fakta ok..
Aku rasa kejap je hidup ni berputar..
Time memula kenal Bie..cam budak hingusan lg kot..hahaha
Then bercinta bagai nak rak..[rak pun tak bercinta cam ktorg..hahaha]
Then tunang + kwen..tup nak dapat anak da..
Kurang 10 tahun ktorg jalani semua tu..see..kejap kan..
Camner la nnti 10 thn akan datang..agak2 bape la anak aku..hahaha
Family Plan la lps ni..hehehe

psssttt:..rindu zaman tadika la..waaa

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

4 comments:

:: p R i n c E s S _ N :: said...

alahai..x lame lg da tu weh...counting2...

♥z@z@♥ said...

aku semakin berdebar...wuaaaaaa...takutttttt

mAr@ZiEy said...

N

Yup..da makin hampir menuju ke destinasi yer..hehehe

mAr@ZiEy said...

Zaza

Sesama la kter berdebar k