26 August 2010

.Tekalah Jantinanya.

Ceh..main teka-teki plak..
Even aku da pg scan dan 2x doktor cakap jantina yg sama
Walhal..naluri KAMI mengatakan sebaliknya..
Tapi KAMI redha dan terima dengan penuh kesyukuran

Dan..ramai yg teka berdasarkan rupa bentuk perut yg tomey ini..hehehe
Bak kata orang tua2..
  1. Perut bulat dan penuh..means kembang kiri dan kanan..maka jantina PEREMPUAN
  2. Perut bulat dan kembang ke depan..kiri kanan still maintain cun..maka jantina..LELAKI
Aku yer kategori adalah No 2..
Tp..hanya yang SATU sahaja yg tau kebenaranya kan..
Jom kter tgk kronologi aku skg..
Kot2 korang leh teka secara rambang kan..

Tanda Bayi Lelaki
  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung..[tak teruk sgtlah..cuma lembik tahap gaban je]
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit..[tak pernah kira..hehe]
  • Anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh..[yes..cam ade pemberat kat depan]
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna..[tak reti nak describe ler..lonjong ke depan ade la]
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap..[sama je b4 pregnant]
  • Bentuk perut condong ke arah bawah..[ke bawah??..ke depan ade la]
  • Sukakan makanan yang masam dan masin..[tak gemar masam..gemar manis2 je]
  • Suka makan daging dan keju..[mmg faveret sejak azali..]
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk..[mmg selalu sejuk pun]
  • Tangan selalu kekeringan..[dari dulu selalu kering]
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur..[ala..utara selatan dlm bilik tak tau]
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya...[erm..tak kot]
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil..[ntah..selebet je ade la..]
  • Hidung tampak lebih mekar..[mekar means..kembang la ek..adooiii..no komen]
  • Selalu sakit kepala..[no..]

TANDA BAYI PEREMPUAN
  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan..[yes..tp tak berapa nak teruk]
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung..[yes..coz da membesar dr biasa]
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan..[ntah..sama je..]
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya..[rambut asal mmg merah ckt]
  • Bentuk perut condong ke arah atas..[ke atas??..no..salah]
  • Perut tampak agak lonjong..[lonjong??..herm..ade la ckt..hehe]
  • Mengidam makanan yang manis..[yes..suke yg manis]
  • Sukakan buah-buahan..[sejak azali suke]
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam..[no..suke jus manis je..]
  • Anda lebih cerewet semasa hamil..[peel mmg tak cerewet pun]
  • Mudah moody berbanding sebelumnya..[moody kat Bie ade la]
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil..[sejak azali problem]
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya..[kuat makan roti ade la]
  • Payudara kelihatan mengembang..[ni mmg pun kan..uhhuhu]
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur..[tak tau arah tuju pun]
Ha..teka lah..aku pun tak sure gender Deboo-Deboo..
KAMI mmg tak percaya 100% ape yg doktor ckp..yerla..doktor pun tak jamin..

pssttt:..standby je utk 2-2 gender..di jamin selamat nnti..heheh

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

10 comments:

ciare (^_^)v said...

skrg ni mcm musim baby BOY. so i teka BOY. hihi ;)

♥z@z@♥ said...

aku byk yg pompuan tue..huhu..yela scan pun pompuan harap² btol la ye..dari 15 yg tanda bayi perempuan, 10 btol aku mcm tue..huhu..morning sickness xyah ckp la..pastu kulit wajah bermasalah mmg ye sgt..abis jerawat kat dahi aku nie..hoho..

tp, apepun nanti..kiter tggu kuar dulu ek..huhu

susah ar yunk nak teka..scan laki eh tp ko agak pompuan kan..huishhh susah ar..huhu

:: p R i n c E s S _ N :: said...

wehhh....da x lame jekk lg..aku laks debor tuk ko gn zaza ok...blumba2 korg bdua ni...

andaian aku..ko baby boy..zaza baby gurl...ok??

mAr@ZiEy said...

Ciare

Hehe..kter tggu kemunculan Deboo-Deboo bln depan ek..hehe

mAr@ZiEy said...

Zaza

Hehehe..tu la..ko morning sickness teruk gler..tp tak tau la kot2 salah tekaan kter nnti..hehe

mAr@ZiEy said...

N

Mandai je ko kan..Zaza girl..aku Boy..hehe..tp kalau btl ape salah yer..hahaha..aáh..aku ngan Zaza berlumba2 skg..da mcm marathon sape nak kuar dlu..hahah..da ktorg gap dekat2..hehehe

FaNSuRi said...

tah2...boy pa...x per dh x lama kan due date, so nantikan dgn pnuh k'sabar & suspen....hehehhee

LOVEisCHENTA said...

Salam..
(myampuk satt)

kita kan..kalo ikut 'tanda2' tu..perempuan..

tp bila scan ..LELAKI..

so..pape pun kita mmg percaya yg scan..sbb tak semestinya apa yg org kata tu btl..n apa yg kita rasa tu pun btl..

maybe kita harap sgt kan.. tu yg kdg2 tak puas hati..

tp..asal baby sihat sempurna n selamat semuanya susah.. Alhamdulillah...

Nota Tumit: Tp best gak main teka2 ni..

mAr@ZiEy said...

FaNSuRi

Tu la..bile org tnye baby ape..kdg2 berat mulut gak nak jawab..yerla..selagi tak kuar..selagi tu kter tak tau..majoriti ckp boy..tp sume tu hanya berserah pd yg ESA..kang lain di scan..lain yg kuar..kecik ati baby kang dlm perut..hehehe

mAr@ZiEy said...

LOVEisCHENTA

Betul2..memula tu plan nak jantina tu ini..tp last2 ape yg penting semua sihat dan sempurna..tu yg lebih bermakna