16 December 2010

.Nak Cerita Lebih Lagi : 3.

Actually aku buat cerita secara detail ni coz
Lepas baca blog Nad
Dia buat cerita secara detail yer walaupun da pernah cerita
Sebagai kenangan kan..

5 September 2010 - Keadaan di Wad

Sebelum aku di hantar ke Wad..Bie, Mama, Ijan dan Ecah jenguk aku..time tu da jam 11 mlm..waktu melawat pun takde da..tp family aku di lepaskan coz nak anta barang2 aku kan..Time aku di usung berjumpa family aku..aku nangis coz aku dapat dakap anak aku sendiri yg selama ni aku kandung dan macam2 sakit aku alami time aku kandung dia..Ooo..mmg patut pun Syurga Anak di Bawah Telapak Seorang Ibu..mmg BESAR pengorbanan seorang IBU..Nampak je family aku lagi la aku nangis..tapi time tu mmg aku da lemah sangat2..penat OK..Mama terus peluk aku.."Ya Allah, terima kasih Ya Allah"..tu je yg Mama dok ulang sambil cium2 aku..terharu beb..waaaa..Bie da bergenang air mata..tp tak jatuh coz kontrol tak mau jatuh depan Mama..hehehe..Lepas Mama peluk cium aku..Bie lak.."TQ Sayang..Love You So Much"..Tetiba aku rasa makin sayang and cinta kat dia..hahahah..then setitik 2 air mata Bie jatuh kat muka aku..makin-makin aku sayang kat dia..after adegan peluk cium dari family aku..Bie Azan dan Iqamatkan `Aish for 1st time..OMG..Mama, Aku , Ijan nangis beb..rase cam tak percaya..Bie lak da sebak time dia azankan tu..orang sebak kite akan cam dengan bunyi suara yer..tol tak..huhuhu..lepas selesai semua..dorang balik coz pak guard da bising suh keluar..nak je aku sound..huhuhu..then aku di usung ke katil..

Walaupun aku da selamat melahirkan `Aish tp jangan ingat pengeluaran susu badan akan automatik keluar..Ade jugak ibu yg tak keluar susu selepas 2 3 hari bersalin..Yes..sekarang ni majoriti hospital kerajaan mengamalkan konsep BF..dan Hospital Kajang melarang sama sekali bawak susu botol..Macam kes aku ni..1st time bergelar seorang IBU..dan langsung takde pengalaman camner nak BF kan baby..walaupun info da berlambak aku telaah..tp itu hanya teori bukan praktikal..memang mencabar tahap gunung Everest..

Sesampai di katil `Aish nangis kelaparan..jenuh aku bg susu aku..tp takde setitik pun keluar..tangisan `Aish makin kuat..aku da panik..takut something happen to myBaby..aku dukung dia pg kelompok nurse..walaupun time tu tgh saket..aku gagah jugak demi anak..Korang leh bayang tak..as 1st time being a Mummy dan sorang2 je kat hospital tu tanpa bantuan ahli keluarga..mmg saat yg mencabar keimanan dan ketabahan aku..sampai kat Nurse..dorang suh gak bg..2 kali aku ulang alik kat tempat Nurse tu..aku da fade up..then call Bie suh dia anta gak botol susu..walaupun niat aku nak BF kan `Aish..sorok2 OK..tp kantoi gak ngan sorang Nurse ni..bila aku explain..dia paham.."Nanti..siang esok sorok tau, nanti dorang rampas"..Aku angguk je..da bg susu kat `Aish walaupun dia cam nak tak nak je..akhirnya dia tido sampai la esok pagi..

Aku??..takleh tido beb..saket weiii..boleh tak ingat nak mintak Pain killer kat Nurse tu..esok yer Mama datang dia marah aku coz tak mintak Pain killer..ape tak yer..selama aku mengandung mane2 ubat pun aku takut nak makan..mane la acik tau da bersalin leh makan ubat cam biasa..amik..rasakan saket yer 1 hari..hahaha..Bila Doktor pakar datang check..dia cakap aku da boleh balik coz `Aish da berak kencing cam biasa..so aku di benarkan pulang..and aku pun da leh syi syi cam biasa walaupun memula tu agak seram sejuk gak la..huhuhu..nak yak..lg la aku takut..hahaha..

THE END

Itu saje cerita aku dari start ke hospital sampai la keluar hospital
Tp betul..cerita pengalaman bersalin kengkawan kat blog la yg byk ajar aku
Dari tak tau pape..leh tau byk sgt..
So..aku nak share ngan kengkawan aku yg bakal bergelar IBU thn depan..
Korang..BEST SANGAT tau bergelar IBU ni..
Lg BEST bergelar IBU dari bergelar PEKERJA TERBAIK
Hahaha..motip tetiba petik pekerja terbaik..hahaha

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

1 comment:

♥z@z@♥ said...

seb baik la aku mak leh teman utk satu mlm tue..klau x mmg xtau la..dgn saketnye, dgn nak jage baby lagi..Iman plak dok ek ek jek..aku kene dok menyandar jek bg BF Iman coz dia mmg kuat mengomel puting..huhu