15 December 2010

.Nak Cerita Lebih Lagi.

Walaupun aku pernah cerita pengalaman bersalin aku..
Tp aku nak cerita lagi..coz kali ni lebih detail yer..

4 September 2010

Aku masih lagi mengendung anak aku dalam perut yg tak berapa nak besar tu ke hulur ke hilir, sampai jam 2 pagi camtu kami laki bini dok berjalan sakan..sampai Mama call suh balik coz perempuan mengandung tak elok kuar awal2 pagi cmtu..hahaha..walaupun aku ni agak payah gak la bergerak..jalan sikit..stop then jalan balik..kaki aku macam tak larat nak berjalan tp hati ni nak berjalan gak..so..kaki kene la ikut kata hati..=)

5 September 2010

Lepas solat subuh terus sambung tido..kalau nak ikutkan rutin aku..time-time cuti aku baca la Quran sehelai dua muka surat baru sambung tido..berkat bulan Ramadhan kan..nak2 time tu da hujung-hujung Ramadhan..tp that day aku terus tido lepas solat..sampaikan Bie tegur aku..nak wat cmner mata tak tahan sangat..[tu la padah balik lewat pagi..hehehe]

Bangun pun lepas HP Bie berbunyi 2 3 kali..Abg Ipar aku da sampai umah..walhal ktorg masih lagi tido..kihkihkih..Aku kene la bangun sekali..da..suami da bangun..hahaha..turn bawah tengok Mama takde..da keluar pg kedai..ade Jotak dengan adik aku Ijan..tu pun tido lagi..maklumlah bulan pose..bangun lambat la..hehehe

Kejut dorg segala..kemas ape yg perlu di kemas..then ngadap TV..tgk CSI..tu rancangan wajib aku ari Ahad..sambil baca Mingguan dan makan roti ngan Jotak..tengah baca tu teras ade something mengalir kat dalam seluar..memula tak terkejut sangat..check la kat seluar..terasa basah..then pg toilet..OMG..DARAH da mengalir..kalau orang tua-tua panggil kembar darah..tp kan..aku tak rasa saket langsung..tp time tu mmg cuak panik beb..sampaikan aku cakap kat Jotak yg aku ni da kuar darah..paham jelah kan..cakap dengan budak kecik..ape dia paham..hahaha..Jotak ape lg.."Arah..arah..iyer.."..camtu je la..

Terus beritahu Bie..dia takde la panik mane..lg di tanya yer kite ni ade la.."So..nak pg hospital tak?"..boleh camtu ayat dia..walhal aku da bgtau dia tanda-tanda bersalin..Nasib la Abang Ipar aku ade kat umah.."Ish..kene anta hospital cepat..da kuar tanda da tu"..tp aku ni degil..nak gak tunggu Mama balik..dalam nak tunggu Mama tu..aku kejutkan Ijan..suh dia prepare barang2 aku siap2..actually barang baby da siap da..barang Mummy je yg tak pernah nak siap..Ijan lg best.."Ko nak beranak kat rumah ke..aku call bidan"..Boleh dia nak aku beranak kat rumah..tu la Ijan..nak jadi doktor tak kesampaian terus jadi Engineer..mane mau yer..

Aku mandi..tup..tup ade orang ketuk pintu toilet..Mama da depan pintu toilet.."Kak..ko da kuar darah ke?., saket tak ni?"..kebetulan mmg darah mengalir je kat kaki aku time tu..so bile Mama nampak..terus gelabah tahap gaban..hehehe..part ni aku suke..[*dush dush..].."Eh..cepat mandi..pg hospital..yg kakak nak tunggu Mama nape..degil la..cepat mandi!!!"..siap menjerit lg tu..aku bile tgk Mama gelabah..aku lg la gelabah..sampai 1 soklan Mama aku tak jawab..hahaha

Bie dengan tak mandi yer anta aku pg hospital..dalam kereta tu call Papa..time tu Papa kat Raub, Pahang amik adik aku Ecah..Papa lg cool.."Ala..takde pape la tu..cucu Papa da kawtim ngan Papa tak mau bg anak Papa saket"..Aku da sebak sebenarnya..yerla..mane tau kan ajal aku tetiba terputus waktu bersalin ke..tak sempat nak tatap Papa..huhu..[yess..itu perasaan bg orang2 yg tgh menghitung hari nak bersalin]..Mama da bising kat Papa suh balik cepat.."Bang..balik la..anak da nak bersalin ni.."..Mama nangis tau..aku tak nangis pun..aku siap pujuk Mama lg..Ohh..ya..aku sempat makan 2 3 bijik kurma dalam kereta tu dengan beberapa teguk air selusuh..kire itu penambah tenaga la..kan aku puasa..

Sampai Hospital Serdang..aku pg Unit Kecemasan OK..bukan Unit Bersalin..walhal sebelah je..punya cuak aku ngan Mama..nasib takde orang layan..kalau tak..malu aku..hehehe..terus pg sebelah..register semua..Buku Merah Wajib bawak tau..bg kat Registration Area..da selesai..orang tu suh amik kain batik masuk dalam..beg letak kat luar..kebetulan aku tak bawak kain batik..seingat aku da sumbat da..terus jumpe staff hospital tu gtau aku takde kain batik..tak bawak..ingatkan dorang ade la spare kain batik ke ape..tup tup dorang cakap.."Tak tau la dik"..Aku da..ermmm..teringat yg aku ade blouse panjang..so sarung je la..then si suruh baring atas katil..

Dorang pasal alat utk check dengupan jantung baby..kuat OK bunyi dia..nyampah gak memula tu..dup..dup..dup..dup..dalam area bilik tu ade 10 patient..so sume berlumba-lumba bunyi..bising tau..nak plak ade sorang patient ni dok memekak je coz saket.."Nurse!!!..saket...tolong..saya tak tahan da ni"..Nurse pun jawab.."Iyer..saya tau saket..tapi akk kene tahan kak..saket nak bersalin mmg camni"..Aku yg tak rasa saket teruk pun naik cuak gler2..time kat hospital tu aku just rasa saket sikit2 je..tang pinggang la especially..cam rasa sengal2 je..dalam kes cam aku..yg mmg saket pinggang dari 1 months pregnant..so rasa saket tu ibarat da lali la..

Kire 2 jam gak la dok pasang CTG tu..lama gak..sampai ade Nurse tu check.."Ish..anak awak ni tido la..kene tepuk ckt perut ni tau bg dia bangun"..Hahaha..anak aku mmg time2 tengahri mmg waktu tido..Nurse pun mengiring coz kalau terlentang..graf kurang cun..bile mengiring graf aku cun..hehehe..ade sorang doktor perempuan Cina rase yer..coz aku tgk rupa dia cam cina..tp fasih gler bahasa melayu..dia yg incharge patient kat area tu..sorang2 dia pg utk check bukaan tu..dan bile sampai time aku..tetiba aku cuak..

"Dik..ni anak ke berapa, pernah check tak bukaan sebelum ni?"..Aku jawab dengan baik coz doktor tu mmg BAIK tau.."Anak 1st..tak pernah la doktor..dan tak tau camner cara nak buat"..dia ajar la step yer..Kaki angkat sambil tgn pegang betis..lembutkan kaki dan tarik nafas panjang2 setiap kali dia seluk masuk..hahaha..Nak plak aku ni jenis takleh relax2..so bile di seluk tu aku cam tarik badan naik atas.."Dik..jgn macam tu..susah saya nak check..relax ek..tarik nafas dalam2"..Saket ke tak?..errrrmmm..bg aku SAKET la jugak..hehehe..da settle check tu..doktor cakap da 2cm..aku tanya la lama lg ke nak tggu 10cm.."Depends gak..tp dalam kes cam adik ni..kene bersalin dlm 24 hour gak.."Aku da macam..awal yer..huhuhu..

Then ade sorang Nurse ni lawat sorang demi sorang beritahu yg katil da FULL..aku da WHAT???..full..pesal ramai betul orang yg nak beranak tarikh sama ngan aku ni..so dorang suggest anta ke Hospital Kajang..aku da..@#$%^&..sebolehnya aku tak nak ke sana..sebab ntah la..aku request nak ke Putrajaya..pun sama FULL..ape ni..terus aku cam.."Takpe lah..sy pg private hospital..".."Awak nak pg hospital mane.."..ape lg kalau bukan An Nur..tp ntah la..ade sorang Nurse ni cam sebolehnya nak aku ke Kajang gak..macam2 la dia cakap aku camni la..aku kene 24H bersalin la..walhal aku da pernah wat check up kat An Nur..Time tu aku da malas nak pk2 da..jnji aku selamat bersalin sudah..

Bincang dengan Bie..dia pun cam berat ati nak anta aku ke Kajang..coz Hospital Kajang bukan hospital Husband Friendly..means..time ko beranak..husband takleh masuk..boleh cenggitu..aku da nangis2 tak mau..Mama pun tak bg ke Kajang..call Papa..dia cakap.."Takpe..anta je ke Kajang..maybe Nurse tu detect something kat kakak"..Aku da cam..pasrah je la..Then kami2 yg nak di transfer ke Kajang kene kumpul naik Ambulans..Sumpah tu 1st and last aku naik Ambulans..korang tau..walaupun pasang siren nenoneno tu..driver tu bwk laju gler..lubang, bumper dia hentam je..tak sedar ape orang saket dalam tu ade 5 orang..gile betul driver tu..walaupun time tu aku punyer kontraksi tak sesaket mane..tp ade sorang kakak ni lg azab..kesian aku tgk..

Sambung next N3 plak..

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

2 comments:

♥z@z@♥ said...

alahai..gerun lak dgr ko nyer citer nie..sambung lg babe..huhu

asna cute said...

kak! thank youu so much! share cerita akak nie ;) happy + berlinangan air mata hehe