12 January 2011

.Tips : Ramping Selepas Bersalin.

Ramai dok menegur aku pesal la aku ni lepas bersalin makin slim
Well..genetik aku mmg camni..hehehe
Tp..aku sebenarnya mmg jage gler ngan keSLIMan aku ni..hahaha
Aku ni mmg jenis tak berapa byk makan..tp nafsu makan kalau dtg..membuak

Time pregnant..berat aku naik 7kg..
Sebulan lps bersalin..turun 7kg..
Mmg la orang ckp sebab makanan dalam pantang yg buat slim
Tp..aku time pantang..makan gak makanan yg berlemak..cuma bnde yg gatal2 di elak kan..

Ni antara tips aku waktu pantang dulu
  • Setiap ari makan roti..pagi petang siang malam..2 bungkus roti aku sorang makan..[Roti Gardenia Chocolate Raisin or Butterscoth tu wajib ade]
  • Siang hari pakai bengkung ketat2..walaupun agak payah nak bergerak..tp kene pakai..
  • Aku dulu pakai set AMWAY..dan dalam tu mmg ade serbuk utk Peramping Perut..wajib pakai sebelum pemakaian bengkung..[panas wei pakai tu..tp sedap]
  • Malam hari aku pakai Seluar Getah / Corset tu..sbb yer..malam2 kite nak bgn bg baby susu kan..kalau pkai bengkung pyh wei nak bgun..siang2 leh la org tlg..mlm2..sume berdengkur
  • Sebelum pakai seluar getah/Corset tu aku paki Lotion Mustajab Pati Halia..aku rasa bnde tu mmg betul mustajab..
  • YES..mmg rupa perut akan buruk sesangat lepas bersalin..mengelebih je..hitam la..tp aku amik masa sebulan utk hilangkan semua tu..dengan pemakaian Set dlm AMWAY tu..mujarab wei..
  • Banyak kan minum air..mmg orang2 dulu marah minum air byk2..tp aku bntai minum bergelas2 wei..dan akan selalu la g toilet..
  • Banyak makan sayur..dan aku mmg jenis orang suka sayur..setiap ari request sayur..walaupun sayur yg same
Bukan senang nak slim balik lepas bersalin ni..
Tp..sekarang aku tgh cari jalan camner nak berisikan badan aku ni..
Sebab ramai sgt dok usha2 aku ni ha..[waaa..perasan lak..*dush dush]
Yerla..ramai sgt tak percaya aku da ade anak yg lebih gebu dr aku..camner

Pesanan ini dari Mummy 'Aish

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

8 comments:

p R i n c E S s _ N said...

ok..tips sgtt bagus...adehh..7kg jekk ko nek..?? aku ni da lebey 10 rsnyerr...wehh...amway ok ekk..??

♥z@z@♥ said...

haha..same la cam aku ..makin kering sejak ade anak nie...x ckup tangan weh..lotihhh...now pun x sihat sgt sbb x ckup tido..huhu

Mummy `Aish said...

N

A'ah aku naik 7kg je..yerla..time 1st trimester aku turun berat badan wei..3kg rase yer..msuk 2nd trimester bru la berat naik ckt..bg aku AMWAY ok..ia dari herbs..set AMWAY sekali ngan bengkung..

Mummy `Aish said...

Zaza

Biasalah tak cukup tido..skg ni aku mcm da lali da kalau tak ckup tido..cuma skg ni 'Aish da besar ckt..dia kurang bgn malam utk susu..sekali 1 malam..kalau dulu 2/3 kali gak..kte kene jge kesihatan wei..nnti kesian kat anak kite..cam aku aritu batuk2 selsema..risau gak..dok pulun makan ubt je..walaupun aku ni jenis yg pyh gler nak mkn ubt..

Kite ni bile nak date ek..nak jumpekan si 'Aish ngan Iman ni..hehehe

Mrs Nageb said...

bestnyer.....jealous lah..huhu :)

Mummy `Aish said...

Mrs Nageb

Ish..semua orang boleh slim..takde yg mustahil dlm dunia ni..heheh

~dARlee zURiS~ said...

wah..bambam nye 'aish.geram nengok.
47kg aje?
untuk org tinggi cam kurus udah tu
tp..untuk org ketot cam zuris,sikit lagi nak cam tong drum oo.
waaa..nak kurus gak.huhuuu

Mummy `Aish said...

Zuris

Takpe..kurus ke gemuk ke..jnji kite ngan anak sihat..tu da cukup bagus..