14 February 2011

.Perlukan Keadilan Sewajarnya.


Ni antara gmbr dari frontpage Chinese Newspaper..
See..teruk tak teruk arwah Syasya kene..
Smpaikan tembok longkang tu leh pecah korang tau..PECAH!!

Actually cmni al kisah yer..[jap tahap air mata jap]
Arwah dari kedai makan mak dia yg lebih kurang 50 meter dr tmpt kejadian..
Arwah ngan Aunty Leha [Aunty aku hok sorg lg..]
Emak arwah kat kedai makan la kan..
Dr kedai makan tu mmg arwah pimpin tgn ngan Aunty aku

Smpai kat simpang 3..[refer gmbr no 2]
Ade la lori sampah sebesar gedabak gajah dewasa dok stop tgh2 tu..
Ater..mane muat nak jln 2 org sekali kan..
So jln la sorg2..arwah jln dulu..
Actually memula arwah tak mau jln lg nak tggu lori tu pergi..kate yer busuk..[mmg busuk pun]

Sedang elok arwah lalu..tersangkut plak baju dia kat lori tu..
Dia try betulkan baju tu..then terjatuh..
Time dia terjatuh tu la..lori tu bergerak dan gilis arwah..
Aunty aku boleh menjerit sekuat hati smpaikan jiran leh dgr..
Jiran kedai mkn mak dia leh dgr..
Boleh driver tu tak dengar..da gilis..dia stop..walhal cermin lori terbukak luas
Dgn keadaan arwah tersepit bawah tayar lori yg besar tu..
Then driver tu leh reverse blk..then di gilis yer blk arwah..Nauzubillah..

Jiran2 semua kuar tlg..
Jiran kedai mkn mak arwah gtau emak arwah..terus melompat aunty aku tu..
Sempat dia pangku kepala anak bongsu dia tu..
Yg ajaib yer..takde byk darah yg kuar kat tmpt kejadian..
Just ckt je..tu pun sebab muka dia tersembam kat tanah..

Jiran2 tlg anta arwah ke klinik kesihatan
Yang kebetulan Aunty aku yg sorg lg bekerja kat klinik tu..
Dan arwah menghembuskan nafas depan Aunty aku yg nurse tu..
Menurut cerita Aunty aku yg nurse tu..
Time kat hospital plg2 teruk2..segala isi dada kuar ikut mulut
Dada hancur di gilis..kaki pth..[belah kanan]
Ya Tuhan..

Bile seorang budak yg belum baligh..mmg tempatnya di syurga
Arwah sentiasa dalam keadaan basah dan lembab sampai la saat dia di kebumikan..
Allahuakbar..
Arwah senyum je..Allahuakbar..
Kedatangan ADUN dan YB Pekan Nenas serta Pontian mmg tak dijangka
Ramai terkejut dgn kedatangan dorg..
Akan datang Ahli Parlimen akan datang juga melawat keluarga arwah..

Dan plg2 saket ati..
Driver lori berbangsa Melayu umo 63 thn tu
Dengan berlagak yer..dia ckp dia takde ati pun nak lggr budak kecik tu..
So !@#$%^ punya orang..
Korang leh tau..org dok sibuk tolong arwah..dia boleh duduk je dlm lori
Sampai polis dtg bru dia turun..then marah2 sape yg marah dia..
Takde secebik muka bersalah pun dia bg..muka marah ade la..
Dasar orang tua tak sedar diri...sungguh saket ati..
Sebab tu ktorg tgh berusaha keras cari peguam hebat utk sedar kan orang tua tu..

Dan segala mimpi aku sebulan sebelum kejadian terjawab
Aku mimpikan arwah nenek aku..
Dia ajk aku tgk 'bilik dia'
Dia dok sorg2..tp aku ade nampak sorang budak yg mmg tak jelas wajah yer..
So..berteka-teki la aku smpai kejadian ngeri ni berlaku..

"Sabda Rasullullah SAW yang bermaksud : "Tiap-tiap anak orang Islam yang mati sebelum baligh akan dimasukkan ke dalam syurga dengan rahmat Allah." (HR. Bukhari dan Muslim)"

"Anak-anak orang Islam yang meninggal dunia pada waktu kecil, dia alam Barzakh dia dikumpulkan pada suatu tempat di bawah penjagaan Nabi Ibrahim as. Setelah kiamat tiba, mereka langsung dipindahkan ke dalam syurga. Jadi mereka tidak melalui Mahsyar,hisab,mizan dan sebagainya."

Al - Fatihah ~

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

4 comments:

SyaNa said...

Ya Allah
sure trauma auntie ko yg jln ngan arwah tu
aku doakan proses keadilan ni berjalan lancar

Al-fatihah

Mummy `Aish said...

Syana

Trauma wei..leh di katakan Aunty aku yg sama2 ngan arwah tu lg sengsara dr Mak Arwah..tak tido malam..tido je mimpi ngeri tu datang..kesian aku tgk..org ckp gnti nyawa coz Aunty aku yg sama2 ngan Arwah tu bru dpt cucu sulong 4 hari before kejadian

jeBateja said...

Serius nya...meremang bulu roma aku membacanya.....celaka punya pemandu lorik....aku doakan keluarga dia yg paling rapat pulak jadi mcm tu....biar dia rasa....mcm ne kalau dia plak yg kena....

pRincESs_N said...

ok..sebak ati aku bace n3 ni wehh..semoga roh arwah dicucuri rahmat & digolong dlm golongn beriman..budak sekecik ni x to pape pon...