15 March 2011

.Kesan Radiasi Nuklear Terhadap Manusia.

Hari ini kite share infor pasal kesan radiasi Nuklear ni ek

1. Rambut: rambut akan menghilang dengan cepat bila terkena radiasi 200 Rems atau lebih. Rems merupakan unit bagi kekuatan radioaktif.

2. Otak: sel-sel otak tidak akan rosak secara langsung kecuali terkena radiasi berkekuatan 5000 Rems atau lebih. Begitu juga dengan jantung, radiasi membunuh sel-sel saraf dan pembuluh darah dan dapat menyebabkan kejang dan kematian serta merta.

3. Kelenjar tiroid: kelenjar tiroid sangat terdedah terhadap iodin radioaktif. Dalam jumlah tertentu, iodin radioaktif dapat merosakkan sebahagian atau seluruh bagian tiroid.

4. Sistem Peredaran Darah: ketika seseorang terkena radiasi sekitar 100 Rems, jumlah limfosit darah akan berkurang. Gejala awal ialah seperti penyakit flu. Menurut maklumat kesan pengeboman bom atom di Nagasaki dan Hiroshima menunjukan mangsa cuma bertahan selama 10 tahun dan mungkin menghadapi risiko jangka panjang seperti leukimia dan limfoma.

5. Jantung: apbila terkena radiasi berkekuatan 1000 hingga 5000 Rems akan mengakibatkan kerosakan pada pembuluh darah dan boleh menyebabkan jantung berfungsi.

6. Saluran Pencernaan: radiasi dengan kekuatan 200 Rems akan menyebabkan kerosakan pada lapisan saluran usus, menyebabkan mual, muntah.

7. Saluran peranakan: saluran peranakan akan rosak dengan kekuatan di bawah 200 Rems. Dalam jangka panjang, mangsa yang terdedah akan mengalami kemandulan.
Ok..ni nak share news dari BBCNews
ATTENTION!!!!

BBC FLASHNEWS: japan govt cnfirms radiation leak at fukushima nuclear plants. Asian countries should take necessary precautions. Remain indoors first24hrs. Close doors n windows. Swab neck skin with betadine where thyroid area is, radiation hits thyroid first. Take extra precaution, radiation may hit phil at startng 4pm 2day.

Secanggih mane teknologi manusia
Sehebat mane kekuatan bangunan tu..
If Allah say
"KunFayakun"
Sekelip mata ia musnah dengan senang..
Allahuakbar..
Doakan keselamatan umat Islam di dunia ini

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

2 comments:

JIVEBUMZ said...

ya Allah mudah2an kita semua dijauhi!

aminnnnnnnnn

Mummy `Aish said...

Kak Ila

Amin!!!!..mari kite doa sama2