29 March 2011

.Perhatikan Bayi Anda Jika Jatuh.

Aku nak share something important kat korang
Very2 important..
Aku rse ramai yg sambil lewa je kot..tp perlu di ingat..
Kepala dan otak bayi tak sekuat orang dewasa

Ni ape yg aku dapat dari PAED Kajang Plaza Medical Centre
Yes..jika bayi da mula bergolek 360 darjah..
Pengawasan anak perlu berlipat ganda..
Ate..'Aish sendiri pernah jatuh time tido..
Ni nak share beberapa tanda serius selepas bayi jatuh..[awasi dlm 24jam lps jatuh]

1. Anak pengsan selepas terjatuh
2. Terdapat darah / cecair jernih keluar drp hidung atau telinga selepas terjatuh
3. Muntah2 memancut
4. Anak tidak aktif seperti biasa
5. Tarik atau sawan (fit)
6. Lebam pada bahagian belakang telinga
7. Perubahan fizikal spt muka herot ketika menangis, lemah bahagian anggota bdn spt tangan atau kaki
8. Tidak stabil semasa berjalan
Dan jika ade tanda2 seperti tu..
Cepat2 lah hantar ke hospital terus
Dari luaran nampak ok..cer buat CT Scan..
Mane tau kot2 ade yg tak ok kan..
Beringat sebelum terkena beb..
Anak nyawa, harta dunia akhirat kite..sayangilah anak kite..

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

8 comments:

syanasaid said...

ari tu iman jatuh katil
aku risau gile..kt opis dok call nenek tu tny iman ok x..
risau la kan benda2 gini

Umie a'iesya said...

tq for da info,...
usefull!
;-)
Wafiy pun dah start bergolek2 nih..aihhh

♥z@z@♥ said...

InsyaAllah cube dielakkan..moga Iman selamat dari segalanya...amin

Mummy `Aish said...

Syana

Betul2..plg2 takut kalau anak kite jatuh kan..Mar kalau 'Aish jtuh..berderau darah ni..

Mummy `Aish said...

Ummie

Sharing is Caring..Wafiy comel sgt..kalau da bergolek2 tu mkin2 comel la

Mummy `Aish said...

Zaza

Mudah-mudahan

Norsi said...

minta izin kongsi di blog saya ye..

Mummy `Aish said...

Norsi

Diizinkan..