18 March 2011

.Resepi : Makanan Untuk Bayi 6 Bulan & ke atas #1.

I share what I know..
Guys..resepi ni Halal dan Berkahasiat tau..
Aku amik dari orang2 yg mahir bab kesihatan baby..
So..don't worry

Kanji Kacang Tanah & Sayur Hijau

Bahan
3 sudu makan penuh nasi (30 gm)
1 sudu makan penuh kacang tanah (5 gm)
1 sudu makan rata tepung susu (5 gm)
1/4 cawan sayur hijau, bayam/kangkong (5 gm)
1 sudu teh minyak (5 gm)
1 ulas bawang merah

Cara Penyediaan
  • Rendam kacang tanah dan buangkan kulitnya
  • Rebus nasi dan kacang tanah sehingga lembut
  • Panaskan minyak, tumis bawang, campurkan sedikit air dan masukkan sayur. Masak sehingga lembut dan lecek
  • Campurkan sayur ke dalam rebusan dan kanji, kacau rata dan tapis.

Ubi Keledek, Kacang Tanah & Ikan Bilis

Bahan
3 sudu makan penuh nasi (30 gm)
1 sudu makan penuh ikan bilis (5 gm)
1 sudu makan penuh kacang tanah (5 gm)
1 sudu teh minyak (5 gm)

Cara Penyediaan
  • Goreng ikan bilis, tumbuk halus dan ayak
  • Rebus nasi dan kacang tanah yang telah dikupas bersama air.
  • Bila mendidih masukkan minyak dan rebus sampai empuk, lecek.
  • Campurkan ikan bilis, kacang tanah dan keledek dan tapiskan.

Serawa Pisang

Bahan
1 biji sederhana pisang (60 gm)
1 sudu makan rata susu F.C.M (5 gm)
6 sudu makan santan (20 gm)
1 sudu teh rata gula (5 gm)
1 sudu teh penuh kacang hijau (5 gm)
1/4 cawan air

Cara Penyediaan
  • Kacang hijau direndam 1 jam dan rebus hingga lembut
  • Pisang dibuang kulit dan dipotong dadu
  • Masak gula dan air atas api yang perlahan, campurkan santan
  • Masukkan pisang dan kacang dan kacau rata hingga pekat sedikit.
  • Lecek dan tapis
Puding Nasi

Bahan
3 sudu makan nasi (30 gm)
2 sudu makan rata susu tepung (10 gm)
1 suduteh rata gula pasir / gula melaka (5 gm)
1 sudu teh minyak (5 gm)


Cara Penyediaan
  • Rebus nasi bersama air. Bila mendidih, masukkan minyak dan dikacau rata.
  • Bancuhkan susu tepung dengan air
  • Campurkan susu tepung, gula / gul melaka ke dalam bubur nasi, Kacau rata dan tapis.
Bubur Nasi, Labu Kuning & Telur

Bahan

3 sudu makan penuh nasi (30 gm)
1 biji telur diambil kuningnya atau 1/2 biji telur (20 gm)
1 sudu teh minyak (5 gm)
1 ketul labu sebesar ibu jari (5 gm)


Cara Penyediaan
  • Masak nasi bersama air
  • Semasa mendidih, masukkan minyak dan labu yang telah dipotong kecil. Rebus sehingga labu empuk.
  • Pukul kuning telur dan masukkan ke dalam campuran bubur. Kacau rata, lecek dan tapis.
Ni dulu aku share..
Next Entry kite letak lagi yer..
Semangat semakin membuak ni..anak kuat makan sekarang..hehe

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

6 comments:

SyaNa said...

mmg semangat nk msk utk anak
ko da msk ape utk 'aisy?

~daRLee ZuRiS~ said...

bubur nasi,labu dan kuning telur tu cam best je.nak try lah ti

♥z@z@♥ said...

yeayyy, suke..TQ mommy 'Aish..

Mummy `Aish said...

Syana

Mau tak semangat..by time aku suapkan 'Aish makan..dgn aku sekali makan..hahaha..

Mummy `Aish said...

Zuris

Try jgn tak try..

Mummy `Aish said...

Zaza

Sama-sama..=)