19 March 2011

.Resepi : Makanan Untuk Bayi 6 Bulan & ke atas #2.

Biskut Tawar & Air Susu

Bahan

1 1/2 keping biskut tawar (10 gm)
1 sudu makan rata tepung susu (10 gm)
1 sudu teh minyak (5 gm)

Cara Penyediaan
  • Bancuhkan susu tepung bersama air panas
  • Rendamkan biskut tawar ke dalamnya hingga kembang
  • Campurkan minyak dan kacau atas api sehingga rata. Tapiskan.


Ubi Kentang, Ikan & Lobak Merah

Bahan

3 sudu makan penuh nasi (30 gm)
1 ibu jari ubi kentang (10 gm)
1 sudu teh rata minyak masak (5 gm)
1 sudu makan penuh isi ikan (10 gm)
1/2 jari lobak merah (5 gm)


Cara Penyediaan
  • Rebus nasi bersama air sehingga menjadi bubur
  • Semasa mendidih masukkan minyak, lobak merah yang telah dipotong kecil dan isi ikan.
  • Rebus sehingga lobak menjadi lembut dan ikan masak.
  • Lecek semuanya dan tapis.

Puri Kentang & Kacang Dhal

Bahan

1 biji kentang
4 sudu makan kacang dhal
2 ulas bawang merah
1 biji tomato
1/2 cawan air atau susu

Cara A
  1. Kupas kulit kentang dan potong kiub
  2. Rebus kentang sehingga lembut
  3. Lecek kentang sehingga halus
  4. Tambah air atau susu untuk melembutkannya
Cara B
  1. Rebus kacang dhal di dalam air yang mencukupi
  2. selepas 10 minit tambah tomato dan bawang
  3. Masak sehingga kacang lembut
  4. Lecek kacang supaya ia halus
  5. Hidang bersama puri kentang

Bubur Nasi & Ikan Bilis

Bahan

3 sudu makan beras
1 sudu makan ikan bilis
1 sudu teh minyak masak utk menggoreng
1/2 cawan air

Cara Penyediaan Bubur Nasi
  1. Beras dibasuh dan dikeringkan
  2. Kisar atau tumbuk beras sehingga hancur
  3. Campurkan air ke dalam beras sehingga cair
  4. Masak di atas api dan kacau rata
  5. Tambahkan air jika perlu untuk mendapatkan kepekatan yang sesuai.

Cara Penyediaan Ikan Bilis
  1. Ikan bilis dibuang kepala dan bersihkan perutnya
  2. Basuh dan goreng hingga garing
  3. Tumbuk ikan bilis sehingga halus
  4. Ayak ikan bilis supaya halus
  5. Hidangkan bubur nasi bersama ikan bilis.

Bubur Nasi & Udang

Bahan

1 sudu teh minyak (5 gm)
1/2 cawan nasi (90 gm)
3/4 cawan bayam (15 gm)
1 ulas bawang merah
1 sudu makan rata tauhu (5 gm)
1/2 sudu makan udang dicincang halus (5 gm)


Cara Penyediaan
  1. Rebus nasi bersama air hingga menjadi bubur
  2. Tauhu lembik dilecek
  3. Sayur bayam dibasuh dan dicincang
  4. Panaskan minyak, tumis bawang hiris dan tambahkan sedikit air. Masukkan bayam, udang dan tauhu lembik satu persatu dan rebus hingga masak.
  5. Campurkan 1 dan 4 dan gaul hingga rata.
Selamat Menjamu selera ya anak-anak..^____________________^

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

4 comments:

♥z@z@♥ said...

Tq babe, sgt berguna tuk aku..dah mau start kasik Iman mkn dah..

YanaMIB said...

waa bestnye entry ni..nnt dh ada anak sok sy ty sis je la eh nk bg mkn apa..huhu~

Mummy `Aish said...

Zaza

Sharing is Caring..hehehe

Mummy `Aish said...

Yana

Ok..takde hal la..cewahh