25 April 2011

.Bahasa Untuk Anak Anda.

Alhamdulillah aku syukur sangat..
'Aish da cam kiraan aku..[bunyi cam pelik kan]
Makna yer..everyday aku akan ajar or nyanyi kat dia bahasa kiraan..
Bahasa kiraan..ala..korang tau

Hok 1 2 3 4 5..
Aku ajar dia memula pakai jari je..
Aku ajr dengan 3 bahasa..
Bahasa Melayu
Bahasa Inggeris
Bahasa Arab

Syukur sangat aku ade basic Bahasa Arab..
Di tambah biras aku Guru Bahasa Arab
Asal blk Bota je..time Biras aku ajr anak dia bahasa arab..aku letak 'Aish sekali
Ooohh..anak dia sebaya 'Aish yer..[tahun yg sama]
Memula masa umur dia 3 bulan aku ajar bahasa kiraan sampai 5 je..
Now da 7 bulan da leh ajar smpai 10..
Bile aku nyanyi bahasa kiraan tu..
Dia ketawa..dulu..boo layan saje..
Now..dengar je sore Mummy nyanyi..dia fokus..

Now kat umah aku tampal kat dinding kertas no-no tu..
Ala..yg kat tadika tu..
Once aku nyanyi sambil tunjuk2 no tu..
Dia suke..even dia tak paham..tp ingat
Otak bayi mengingati setiap bnde yg di ajar..
Memori dia adalah sangat besar dan sangat kuat time umo cam 'Aish..

Aku skg tgh gian cari Education Method for Baby
Lebih tertumpu pada CD..not VCD
Coz 'Aish kurang gemar tgk TV..dia lebih peka dengan bunyian dr tayangan
Anak kite..mesti la kite tau kan..
Lain baby lain cara yer..ade yg lebih peka pada tayangan

Ade fakta yg aku baca..
Jangan ajar baby belajar jika umo lom ckup setahun coz
Otak baby tengah membesar jgn di paksa..
Tp..tu kalau nak baby tu fokus sentiasa pada ape yg kite ajar..
Cam aku..aku still ajar even 'Aish boo layan kat aku..
Lame2 dia akan fokus dengan sendiri..tanpa paksaan..
So..sendiri berfikir dengan bijak yer..

Aku paling-paling terasa bile ade orang cakap camni kat aku dulu
"Ala..anak ko tak kan pandai yer la..da mak bapak yer bukan yer pandai sangat"
Very the.............................................fullstop


...XOXOXO...

mAr@ZiEy

4 comments:

♥z@z@♥ said...

meh aku sambung babe..very the mengong n bahlul..abis, yg mak pak nyer keje tanam sayur ade anak doctor, engineer tue..dtg dari mane lak..low thinking tol lah..bahalol senang ckp..

SyaNa said...

eeii ttibe geram baca stetment org gitu
iman pn jenis tak fokus kalo pasang TV
dia lebih sebok nak main
tp kalo aku tanya mana ball ke lion ke dia kenal la toys dia tu
nnt dia pegi la amik

~daRLee ZuRiS~ said...

apa??ingat mak pak pandai anak automatik pandai ke?silap lah.apa ke bengong fahaman orang camtu.ish ishhh...
betullah.budak2 nie kena slalu diajar/buat kat dia.nanti mesti ingat selalu.

rDnA said...

boleh praktik gak nyanyi bahasa kiraan kat danial ni..

erk....very da sentap tol klu org ckp cmtu..fahaman mana ntah dia ikut.