19 April 2011

.Kekadang Tu Terkecik Gak Ati.

Weekend aritu tercitcat ngan member 1 kolej
CotCet biasa je..almaklumlah, kawan aku tu bru lepas bersalin
So..topic utama ktorg adalah pengalaman bersalin kan..
Serius da macam gian je..pantang tau kwn2 baru bersalin
Soklan pertama tnye..
Camner pengalaman bersalin..hahaha..
Sape tak mau ngaku da jadi cam aku..meh aku piat meh..hahaha

Oppss..lupa..
Congratulation to myBuddy
Nor Azerin aka Miz Erin ku yg chubby tobby da selamat..
Selamat melahirkan Puteri yg di dambakan..yesss
12 April 2011...6.35am..Normal..3.2kg
'Aish da ade adik..yeaa..secara official tau anak Erin adik 'Aish..[sesuka ati aku je kan]
Paling best..pepagi buta minah ni SMS aku
"Erin da selamat melahirkan baby gurl..Hospital Serdang"
Sehari sblm tu aku da agak da minah ni mesti da saket nak beranak
Coz aku ni tiap2 ari dok YM ngan dia..
Dok sakat dia bile nak kebaaboommm..
Tup2 bile dia sepi aku da leh agak..hahaha..
Dan..naluri keIbuan aku kuat daaa..betul..hahaha

Boleh bile aku reply SMS dia..
Dia balas..[ooppss salah..husband dia]
"Erin dalam LR lg..Hubby dia pegang HP"
Aku da melalut pk..tak kan abis je push terus SMS aku..hahaha
Gile dashyat lak cmtu..hahah
Well darling..Welcome to World of MamaPanda..yeaa

Ok..Out of topic lak td..
Aku terasa ngan kawan kolej aku yer ayat..
Camner ek nak cakap..takpe meh aku cite ckt
"Mar..ko anta anak ko kat sape..Mak ko jage ke..better suh mak ko jge wei"
"Pesal lak..aku anta kat BS..npe wei"
"BS skg bahaya la wei..ko tak takut ke"
"Bahaya ape yer wei"..[walhal da tau]
"Kang di dera yer anak ko ke..tak jage anak ko ke......etc"
"Ish..takde la smpai cmtu kan"..[kene la sorok perasaan sat]

See..aku terkecik ati bukan ape..
Aku tau ko yer anak..mmg mak ko jage..
Coz ko mmg takut/tak percaya nak anta kat BS..lg 1..
Ko mmg bekerja ngan Family ko yg buat bisnes kantin sekolah..
Dan ko leh sesuka ati nak pg keje bile kan..
So mmg takde masalah besar utk ko kan..
Cam aku..even dok umah family tp parents aku takde kat umah..
Dorang dok Pahang..so nak tak nak aku kene anta kat BS
Coz aku bekerja dengan orang..yg kene ikut rules company..
Aku lebih prefer BS dr Nursery..

Dan BS 'Aish..Kak Ina yang dok kat Kg Dato Abu Bakar Baginda tu
Memang terBaik waaa cakap sama lu..
Dia jage memang tip and top..
Dia jage 2 baby..termasuk 'Aish..
Tu pun kawan Mama yg rekomenkan..
Walaupun aku kene lalu jalan yg jauh..
Which means..dr UKM ke Sg Merab..mmg amik masa 40mnit
Tu utk waktu bekerja la ek..kalau ari biasa..15minit je..
Tp aku jenis..kalau Mama percaya ngan orang tu..insyaAllah anak kite selamat
Dan Kak Ina mmg ade sijil menjaga budak ok..
Bukan sebarangan orang leh jage budak..

Ramai yg tnye takde BS kat area umh aku ke..
Ade..mmg ade..tp aku tak suke..
1 orang jage 7 budak dalam 1 masa
Dan purata budak yg di jage tu umo 2bulan - 4tahun..
Korang leh imagine camner rupa dan cara anak korang nanti kalau anta situ..
Aku pernah anta 4 ari je..then OUT..tu pun terdesak sgt
Tak suke..cara sangat kasar..huh

So aku tak suke bile ade org cuba nak kondem aku anta anak ke BS
Hello!!!!!..tak semua BS tu buruk ok..
Cam aku story tadi..ade 2 jenis BS 'Aish..
As a Mummy..leh tau ape yg baik utk anak kan..
So..bile kawan aku kondem aku..cuba buruk kan cara aku anta 'Aish ke BS
Memang aku kecik ati..
Sebab empunya diri mmg byk kelebihan dan mmg tak pyh anta ke BS

So please la..
Tak semua BS jahat/buruk..
Dan tak semua BS baik/mulia..
So..berbuat baik la pada semua org..kelak dorg akan berbuat baik pada kite blk..

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

9 comments:

nurul riza said...

x semua bs tu teruk..bs yg jaga anak sy tu termasuk anak sy die jaga dalam 10 org..mula2 sy tgk takut jgk.tp sbb terpaksa tinggal kat situ jgk..alhamdulillah xde ape2 berlaku..mmg perfect die jaga.

bobhandburry said...

Salam kunjungan... singgah la ke blog saya ;)


http://www.zuwairiaiman.com

asna cute said...

Mungkin dia xsengaja kot.. sabar la kak. kadg2 org xtau ape yg kita alami =)

♥ QaseH ♥ said...

tu la kdg2 org x phm keadaan nyer cm ner

Mummy `Aish said...

Nurul Riza

Tu la..tak semua BS teruk..cam area umh Mar..cara dia bercakap ngan kite pun kasar..sy tgk dia amik anak sy pun kasar..so cam tak berapa berkenan ngan cara dia..da la area umh sy ade 1 je BS..yg lain Nursery..beruntung la dpt BS yg baik cmtu

Mummy `Aish said...

Asna

Kite leh tau org tu sengaja ke tak..smpai ke sudah dia suh akk anta 'Aish kat mak akk suh jge..tak kan smpai cucu pun mak kite nak jge..kasik can la mak kite relax kan..ermmmm ntah la Asna..kecik ati coz dia tak pernah rse perasaan org yg bekerja dgn org..dia since sblm kwen keje ngan family so tak tau rules sebenar keje ngan org

Mummy `Aish said...

Qaseh

Tu la..ermm..meh besarkan ati Mar blk meh..hehehe

Atikah Honey Bee said...

Ala mar...maybe dia ckp without knowing ur situation kot...
of course lah klu boleh kt nak anak kt di jaga oleh mak kt..rasa terjamin kan...
but utk org2 bekerja mcm kt ni, mak ayah dok jauh cm ner lah nak hantar umh parents...tul tak??

yg penting, kt sendiri tahu sapa BS tu...

♥z@z@♥ said...

aku lak dah setengah mati carik BS tp x jumpe jgk..so, anta nursery..Alhamdulillah stakat nie oke..klau blh mmg nk mak jage tp mak jauh kt kg di kelantan nun..x mungkin aku sanggup berjauhan nga Iman so aku rela jaga dia even 2minggu sebulan aku kene jage dia sensorg coz hubby aku keje shift then independent anta dan ambik dia kat nursery sensorg..anything tuk Iman..