05 July 2011

.Anak ku Sakit.

"Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah."
3 hari `Aish demam
2 malam aku tak tido dok pantau suhu dia..
Dan ni 1st time `Aish demam teruk camni..[bagi aku teruk]
Menangis aku tiap malam tengok anak saket lemah camtu..
Sensitif OK ati aku bile sentuh bab anak ni..

Ape tak yer..dia kan mulut riuh..
Aktif memanjang..
Tp bile da demam teruk camtu..dok ek ek ek je la..
Panas je badan merengek je manjang..
Setiap masa aku jelur kepala dia ngan air..
Selang seli air asam ngan daun bunga raya..also bg minum air kelapa
Siang ari kasik togel abis..tak pun pakai kan bju lubang2 tu je..
Malam lak..kasik bju nipis2 lengan pendek je..
Cool fever..kene letak time dia da tido..kalau tak mau di cabut yer bnde tu..
Rimas kot..

Paling-paling tak menahan waktu malam..
Da tido dok ek ek lagi ni..
Dapat tido bawah ketiak Bie..baru dia senyap..selesa kot..huhuhu..
Ubat memang sharp aku bg ikut time..
Aku perasan 1 je perihal ubat ni..
Time memula start demam tu..aku kasik ubat yg warna merah tu..
Selalu yer aku kasik ubat warna oren..tp tak jumpe lak that day..
So bg la ubat merah tu je..memang lepas bg dalam 4/5 jam OK la..
Then mencanak lak suhu dia naik..
Siap mengigil lagi ok..cepat2 aku jelur ngan air..
Kalau tak mau kene sawan kang..

Puas aku cari kat peti ais..rupanya ade terselit kat belakang ubat2 Jotak..
Tukar terus bagi ubat Oren tu..
Ubat merah tu 10x aku bagi..ubat oren tu 3x je terus demam dia kebah
Memang cepat OK ubat oren tu..[lupe ape nama ubat yer]
Ramai gak kengkawan yg cakap ubat Oren ni cepat kebah demam

Dan arini genap 10 bulan usia
Demam terus hilang..amboi ko `Aish ngade2 tau..
Tp seminggu sebelum dia demam tu..ati aku memang ade terdetik
"Anak aku ni da lama tak demam kan.."
Haaa...amik..terus dapat demam teruk..
Doktor cakap demam ni elok utk sel2 dalam badan dia bertugas dengan normal
Ate..tak kan sihat je manjang..pelik tu..

Paling-paling terharu aku tgk Bie la..
Dia bekerja 7hari seminggu 18jam sehari OK..
Tak macam sesetengah family yg weekend je jalan-jalan..
Sejak tau aku pregnant lagi..makin2 kuat dia bekerja..
Macam weekend lepas memang dok jage anak je..
Ate..`Aish tu sikit-sikit cari Daddy yer..
Mau tak mau kene la stop2 wat keje..
Time ek ek je cari Daddy..anak manja betul sorang ni..

Entahlah..sejak ktorg tau bakal dapat anak ke 2 ni
Aku makin-makin terharu lak ngan Bie..huhu
Nak cite kat sini kang nanti orang ckp aku membangga lak
Tp ade gak aku hint2 kat Twitter aritu..
Takpe la..biarlah sape yg tau tu tau la..
Sekadar berkongsi cerita..cerita di Twitter lebih selamat kot dr FB/Blog
Takde gurisan di hati sesape..huhuhu..

Mama Papa siap cakap..
`Aish ni da besar memang anak manja..
Malah ngan Papa lagi dia terlebih manja..ayoo..
Sampai Papa 4x postpone untuk balik Raub coz tak rela jauh ngan `Aish
Ayooo..`Aish, U ni memang la..suke bikin ati orang sayu la..hahaha

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

2 comments:

JIVEBUMZ said...

alooo sian aish moga cepat sembuh yer syg.. akak lom ada pengalaman anak demam g nie.. tak tau ler cane nanti huhu riso kan...hurmm

♥z@z@♥ said...

mmg diorg klau demam dok merengek jek la..