21 October 2011

.2 Buah Kegemaranku Sekarang.

Wanita mengandung di galak kan makan makanan berkhasiat kan
Sekarang aku da hampir menuju ke puncak 8 bulan mengandung
Paling ketara sekarang sejak masuk 3rd Trimester ni..aku gian makan 2 buahan ni
Buah Naga + Buah Delima

Ni sebab Hb aku sentiasa tak cantek graf yer..
Kejap OK..kejap K.O..
Memula aku cam ngidam nak makan Buah Naga..Bie belikan sebijik..
Ate..kat rumah aku ngan 'Aish je pemakan buah naga tu..
Da la buah naga ni mahal gak..
Esok yer mmg time check up..haaa..Hb aku cantek gler graf..terkejut aku ngn nurse
"Cantek Hb awk kali ni..awk makan ape?"
"Buah Naga je smlm sy makan.."
"Ooo..yeke..bagus la..amalkan tau"

Ni nutrisi yang ade dalam buah naga
Kadar Gula : 13-18 briks
Air : 90 %
Karbohidrat : 11,5 g
Asam : 0,139 g
Protein : 0,53 g
Serat : 0,71 g
Kalsium : 134,5 mg
Fosfor : 8,7 mg
Magnesium : 60,4 mg
Vitamin C : 9,4 mg 

Buah naga juga mengandungi zat besi untuk menambah darah; vitamin B1 (mencegah demam badan); vitamin B2 (menambah selera); vitamin B3 (menurunkan kadar kolesterol) dan vitamin C (menambah kelicinan, kehalusan kulit serta mencegah jerawat). 

| Dragon Fruit |





 Then ade opismate aku ade ckp selain buah naga, buah delima pun bagus
Aku ni tak pernah makan buah delima lg..hehehehe..yang pure ok..selalu yg da di keringkan je
Search la kebaikan buah delima ni..haaaa
Dalam Al-Quran pun ade mengatakan buah terbaik adalah buah delima
"Pada keduanya juga terdapat buah-buahan, serta pohon-pohon kurma dan delima"
Ar-Rahman 55:68

Antara kebaikannya :
  • menghalang pembentukan sel kanser
  • mencantikkan kulit
  • mencegah dr nyanyuk
  • memberi tenaga
  • elok utk pesakit tekanan drh tinggi dan rendah
  • elok utk sistem penghadaman
  • mngurangkan berat badan
  • prevent morning sickness( utk org mengandung)
  • memperelokkan rahim
  • buah delima amat kaya dengan vitamin C, 
  • kaya dengan kalsium dan juga fosfuras selain daripada unsur-unsur nutrien yang lain..
  • kandungan protein dan lemak adalah sedikit..
  • jus buah delima dapat memberikan zat kepada tubuh badan serta menyegarkan badan
Tapi kan..jenuh OK nak menghabiskan sebijik buah delima ni
Kalau dapat buah yg manis..OK la..ce kalau dapat buah yg masam2..haaa..
Share ngan Bie je la..'Aish cannot eat lg..sebab buah delima ni kan berbijik..
Just bg pun lepas da di lumatkan je..anak dara tu semua buah suke..

| Buah Delima |
...XOXOXO...


mAr@ZiEy

1 comment:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

dragon fruit tu pun anak sy mmg suke sgt.. heheh