25 October 2011

.Polips @ Polyps.

Polips..ape tu polips..Polips or Polyps

Definasi:
Polip adalah sejenis tisu yang terbentuk akibat pertumbuhan selaput uterus atau serviks yang terlalu pesat. Ianya kadang-kadang berhaya (kanser) dan kadang-kadang tidak. D&C (dilation and curettage) dilakukan untuk untuk membuang tisu polip dan seterusnya tisu tersebut akan dianalisis untuk menentukan sama ada ianya adalah kanser atau bukan.

Di Mana: 
Sebuah polip serviks adalah tumor jinak yang ditemukan pada permukaan saluran leher rahim

Risiko:
Mereka dapat menyebabkan perdarahan menstruasi yang tidak teratur, tetapi lebih sering mereka tidak menunjukkan gejala. Penyebab dari jenis kanker yang tidak sepenuhnya dipahami oleh para ahli. Mungkin hasil dari infeksi atau dari istilah atau peradangan kronis panjang, respon abnormal untuk peningkatan tingkat estrogen, dan dalam kemacetan pembuluh darah di saluran leher rahim.  


Pesal aku bercerita pasal Polips ni..
Aku rasa ramaiiiiii sgt wanita yg da berkahwin dan da ade anak tak tau psl Polips ni..
Tol tak..sama cam Pap Smear..ade yg lom buat lg kan..tol tak..
Aku??..da buat OK..
Buat Pap Smear time aku pregnant 6 Months..buat bulan September aritu kt Hospital Serdang
Sape cakap wanita pregnant takleh buat Pap Smear..boleh OK..
But its depends on ur Gynae..ade yg ckp takleh buat..
Lagipun Pap Smear ni sama cam buat VE..just masuk kan speculum je kt Servik tu je..
Saket??..No la..cuma tak selesa sikit je..hehehe

Bentuk Polips di pintu rahim / serviks

Cara pembuangan Polips

Dan..cara pembuangan Polips ni hanya boleh di buat di GH tau..
Jangan la sesekali buat kt klinik2 kecik..
Coz pendarahan akan berlaku tika pembuangan di lakukan..
Kalau la pandarahan terlampau banyak..di GH ade stok yg di sediakan..tp klinik nan ado OK
So..jangan la amik risiko..di sarankan buat di GH je
Kalau mampu boleh buat di private yg besar2 tau..jgn private yg biasa2 ni..kang lain jadi yer

Sape yang rasa jage sgt2 kesihatan anak tu..jangan sesekali abaikan kesihatan diri sendiri yer
Kite ni perempuan..serviks tu la laluan keluar anak kite..laluan sperm suami..
Kite tak tau bersih ke tak..sihat ke tak..yer la..dalaman kan..
Sebab tu la Pap Smear di buat..Doctor leh check..tak semua doktor tau OK psl bnde ni
Lain doktor lain pendapat..ni ape yg da terjadi kt aku..even sama je pembelajaran dorang ni
Mencegah lebih baik dari terlambat kan..

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

3 comments:

Intan Syafinar Jamaludin said...

Assalamualaikum Sis,

Ni baru baca blog sis pasal polip. Sis kene masa ngandung ke? Doc remove ke or biar je sepanjang pregnancy. Saya pregnant 2nd child, doc confirm yg saya Ada cervical polyp about 1.5cm. Ingat nak cari Dr pakar yg blh buang sblum refer ke GH. Pendapat sis?

mAr@ZiEy said...

Intan

Saya pun time memula tau ada Polyps time 2nd pregnancy (6M time tu), pg GH..dorang amik sample..bleeding byk..kene warded 1 ari,doktor siap buat Pap Smear time 6M pregnant..and time 6M pregnant tu da ada dilation about 1-2cm..oh semua tu di buat di GH

Ikutkan..Polyps memang tak boleh di buang time pregnancy sbb risiko paling besar adalah bleeding..dlu just follow up dengan pakar kt GH je..till selamat bersalin semua..Polyps makin mengecut..and FYI Polyps during pregnancy mmg active sgt2,klu awk pnye doktor anggar 1.5cm..sy lebih dr tu..but jgn risau..Polyps tak ganggu langsung baby dan kandungan..but sy sarankan..jmpe pakar utk sahkan Polyps awak tu bukan cancer serviks,sbb if serius Polyps boleh jadi cancer,if kene buat Pap Smear during pregnancy sekalipun,buatlah untuk kepastian..If nak remove Polyps buat lepas bersalin..

A Khalid said...

Terima kasih di atas perkongsian