13 February 2012

.Life as a Mother of 2 lil Princess.

Yaaa..they like a twin
Start dr jam 6am sudah bangun..anak-anak aku ni pesen bangun awal pagi
Sebab sudah tido jam 8pm kan..paling lewat jam 9pm..kalau meragam tak henggat jam 11pm tido..
Selalu yang akan bangun awal is 'Aish..selang 4 minit lepas tu Airis..
Bangun je tegur aku sebab aku paling awal kot bangun dr Bie

'Aish da tentu panggil aku "Mama"
Kalau Airis..hek hek je la kan..ate kalau panggil Mama kang mau aku terkejut kang
Oh..deme bangun pagi bukan terus nak susu..
Kasik warm up dulu..'Aish macam biasa akan sepahkan beg minyak bedak deme tu
Itu adalah hobi 'Aish..kasik sepahkan then kutip msuk balik then sepahkan balik..
Aku diam je..kalau dia da start picit memicit or tuang minyak YuYi tu kat tangan baru aku jerit
Airis lak sesi mengayuh kaki dan tangan seperti biasa..exercise Ok
Oh..kalau hari Sabtu mmg aku bertiga ngan deme
Bie keje kan..so rutin aku mmg aku da terbiasa since cuti lama aritu
Pepagi mandikan Airis dlu..then tidokan dia baru mandikan 'Aish
Sebelum tu keje rumah mmg aku akan pastikan malam tu da settle semua..terutama baju 
Just bangun pagi sidai je terus..takde da masa nak basuh gantung sidai semua
Sapu sampah ngan mop umah pun kasik settle malam dlu..
Clean kan dapur segala pun malam..bangun pagi semata utk jage deme je
Kene la pandai bahagikan keje..kalau tak terkejar aku ke sana sini

'Aish senang kot nak handle skg..
Kasik On je lappy..pasang YouTube..bukak la UpinIpin/Boboboi/Barney/Elmo tu
Leka la tengok semua tu kat depan lappy..
Kartun kat TV dia boo layan sangat..kalau iklan kat TV dia leka la..

See..betapa khusyuk dia mengadap Upin Ipin tu
Da penat tgk "PinPin" tu..
Susu kan tido..bile deme tido aku sibuk kt dapur prepare lunch utk aku ngan 'Aish
Bahan da standby..just masak simple je..
Jadi lah utk kami berdua..nak masak sungguh-sungguh yg makan yer aku je
'Aish just makan goreng or bersup je..aku ni cerewet gak bab makanan anak ni

Airis ni pesen klu da tido..bangun nak susu or tukar diapers then tido balik
Biasalah baby kan..tido je la..
'Aish lak suke sangat ajak Airis borak..tension ok aku
Airis tengah lena dia ajak borak..bile takde respon dr Airis..dia popok yer Airis..
Bangun la kan baby kecik tu..da bangun nangis la kan sebab tido di ganggu
'Aish ni bile Airis nangis..pandai lak 
"Mama..bibi" [sambil jari tunjuk Airis] Bibi = Baby

So far 'Aish sayang sangat kt Airis
Bangun tido.."Bibi.." then kiss Airis
Oh..dia ade hati Ok nak angkat Airis..sungguh mengerunkan
Kalau Airis dok atas bouncer..mula sibuk nak duduk sebelah Airis

So far aku fun ngan life aku jage dorang
Memula tu stress gak la..sebab tak berapa nak pandai handle 2 baby
Lama-lama da pandai set time handle dorang..
Jadi seronok..kadang tu sampai terlupa ade suami..oppsss..hahahah

They make me Happy All The Time..Love Them Deep Deep
Sama kan muka dorang..hehe
BFF tu..'Aish kalau pg kedai mesti jajan kene beli 2
1 utk dia 1 utk Airis..kalau tak bagi mengamuk la dia kat kedai tu gak..hehehe

...XOXOXO...

mAr@ZiEy

6 comments:

nanonano said...

aiyooo..klu mika bg laptop depan2 gtu, jahanam laptop tu dicanaikan T__T

Mummy `Aish said...

Na

'Aish klu pasang movie dia senyap statik camtu la..ce bukak web hok kite kene tekan2 keypad laptop tu..haaa..dia pun sibuk la nak menekan..

syanasaid said...

comel..hahaa iman pn dok "pinpin"
ko da xkeje ke??
best nye!!!

Mummy `Aish said...

Syana

Eh..aku still keje lg..dalam plan nak resign ni..hahaha..tu kalau ari Sabtu mmg aku bertiga ngan deme

ryy.han said...

btl mula2 stress nk jaga 2 anak..lama2 ok

tp still takut yg besar "kuda2kan" adik time adiknya meniarap..terus jd angry bird :p

mAr@ZiEy said...

ryy.han

So far 'Aish belum tunjuk kn skill kuda2 Airis tu..lgpun 'Aish tak suke main kuda2..even da pernah buat kt atas bdn Abah dia..hehehe