08 February 2012

.Rentetan Kelahiran Adik Baby.

Mohon maaf yer..baru sekarang nak ceritakan sama kamu semua..
Kalau #Twitterholic rasa yer da tau kisah ni..aku Up kan last year
Tapi takpe ini untuk korang

7hb December 2011 - 7.30am [37 weeks]
Kalau ikutkan minggu tu adalah minggu di mana BS 'Aish cuti seminggu, so aku pun turut cuti for a week even cuti da abis..lantak..hehehe
Bangun pagi as usual..siapkan ape yg patut utk Bie before dia pg keje..and aku masuk toilet utk settlekan ape yang patut..sekali kat panties aku ade lendir + darah sikit..Aku macam buat tak tau la kan..sebabnya tak sakit and before this pun mmg aku ade problem bleeding kan..so relax dulu, beritahu Bie..dia tnya nak pergi hospital ke tak.of course la tak nak kan..hahaha..call Mama..tu pun lepas Bie pergi keje..Mak aihh punya lah bising Mama sebab aku tak mau ke hospital..tup-tup 10 minit lepas call Mama..Bie balik suh siap pergi hospital..angkut segala bag semua..
Saat tu aku jadi yakin aku akan bersalin gak samada that day or esok lusa sebab sepanjang aku pregnant, aku berdoa supaya aku bersalin di minggu ke 37 dan pada hari bekerja..pelik kan..tp tu la doa aku tiap kali lepas solat..

9am - 2pm
Oh..actually aku blur gak samada tu mucus plug or bleeding biasa..aku terus SMS Asna Cute utk kepastian..TQ Babe..ohh..sempat breakfast maple..then anta 'Aish ngan adik aku umah family angkat aku kat Seksyen 7..berat hati nak tinggalkan 'Aish time tu..tp cekalkan ati gak..pergi hospital like takde pape berlaku..daftar kat kaunter..Hey Yanie aka Ugy jage kaunter registration O&G la..memula tak perasan tp bile tgk byk kali..yes thats her..hahah..Patient punya lah ramai..sampai katil FULL..siap kene isi form persetujuan menunggu tau..

Macam biasa la kan dok kat PAC..prosedur check urine,CTG and VE..patient lain dok tahan saket bagai..aku relax2 macam takde pape berlaku..time turn aku utk pakar check..aku request utk balik sebab patient ramai sgt and aku lambat lg nak bersalin.."Pandai awk yer"..hahaha..well doctor its my second time nak bersalin kan..sebelum balik tu apply la MC..


2pm

Singgah umah family angkat aku amik 'Aish ngan adik aku..sempat la lunch 2/3 suap..then balik umah..Haa..da sampai umah baru aku rasa akan kesakitan kt pinggang..tp leh lagi la main kejar-kejar ngan 'Aish..orang lain bantai tido..aku layan Twitter menahan saket yg tak berapa nak saket tu..

5pm

Bie baru bangun tido..terus masak Maggi..even aku tengah kelaparan tp saket yg aku tengah tahan tu mmg membantutkan nafsu makan kot..gap time tu da 10minit..dok ke hulur-ke hilir je aku..time saket nak baring..mmg tak kan la kan..sampai satu saat aku da penat nak berjalan..aku baring mengiring..sekali tak sampai 5saat aku bangun sebab saket yer Ya Rabbi..then bila nak bangun..haaaa tu dia..saket mengancam gler..Bie yang tengah makan pun dok stop tanya OK ke tak..of course la tak OK kan..tp leh lagi menahan..

6pm

Saket da gap 5 minit datang..Bie suh siap ke Hospital..boleh aku request nak mandi dulu..sebab badan da melekit kot..tp time amik baju tu..haaaa..mengancam gler saket tu datang.."Dah..tak payah nak mandi-mandi,tukar seluar je"
Kebetulan jiran aku ade..mintak tolong dia tengok kan adik ngan 'Aish..paling tak leh lupa..aku tak tercakap kat jiran aku tu sebab TERLALU SAKET..pucat OK muka aku..OTW ke Hospital tu jalan jem baik punya kt Kajang..ate waktu orang balik keje kan..sempat call Mama..Mama nangis-nangis sebab sedih dia takde kat Bangi time tu..aku just boleh cakap OK je..yg lain2 tak terucap kot..Bie sempat singgah kedai beli kurma..dapat la teguk Air ZamZam 3/4 teguk..Dalam kete makan 3 bijik kurma..ate perut kosong kan..
Sampai 1 tahap..aku rasa nak teran..terus aku kepit kaw-kaw kaki aku..hei tak mau aku bersalin dlm kete..hehehe

630pm

Sampai hospital..Aku yg pergi register..Bie pg parking kete..sempat la borak kt orang kat kaunter tu..Bila orang kaunter tu tengok aku menahan saket dia suh aku masuk terus..time tu nafas da tercungap da kot..Nurse usung naik wheelchair ke katil..time nak tukar seluar ke kain tu aku da boleh rasa baby head nak keluar..nak panggil Nurse punya seksa oooiii..sayu-sayu je aku panggil..nasib ade budak praktikal..dia la panggilkan Nurse..ade la 5 orang datang tgk aku buat VE..time time VE tu..pop air ketuban pecah mancut-mancut kene Nurse dan orang sekeliling..makbul jugak doa aku untuk dengar bunyi 'POP' tu.."FULL"..haaaa..kelam kabut semua orang..sampai LR aku kene tukar katil..Nurse tarik kain aku.."Nurse..boleh saya teran?"..Haaa..soklan bengong kan..da Full kasik teran la kan.."Laa..teran je dik.."..Dengan lafaz Allahuakhbar aku teran semahunya..sampai terasa la kulit aku kat vagina aku tu terkoyak..saket ok tp pedulik ape..teran semahunya.."Ok..dik stop teran"

703pm

Alhamdulillah dengan sekali teran keluar la bayi yang di nanti..Its Girl..Oh..Bie tak sempat ade kat sisi aku time aku teran..sebab boleh dia tak dengar Nurse panggil "Suami kepada Maryam" tu..cehh..tp sempat la dia masuk time Uri di keluarkan..hehehe..ok la kan..da selesai sesi keluarkan uri segala sesi jahit-menjahit..part yang paling aku gerun kot..haha..tp 2nd time di jahit Ok la..budak praktikal yang ade cakap "Akak ni Cool je kan start dr sampai hospital smpai selesai semua ni"..hahaha..mau tak cool..experience da ade kan..lagipun nak buat ape nak jerit-jerit bagai..buang tenaga kot..

| Yeaa..that's my 2nd experience|



mAr@ZiEy

3 comments:

Yantie said...

bagusnya..semua berjalan lancar..;)

~daRLee ZuRiS~ said...

Ok lah sikit kan bila dah ada experiencek

rDnA said...

baca entry mar teringat pulak time nak bersalin last year..time atas katil tunggu nak masuk LR ada sorang pompuan duduk kat kerusi tunggu turn nak buat VE.sekali dia jerit air ketuban dia dah keluar and dia rasa nak teran..5 minit pastu dah dgr bunyi baby.tak sempat nak tunggu LR kosong..

rezeki mar sekali push dah kuar..alhamdulillah allah permudahkan