29 March 2012

.Life As a Khalifah.

Weekdays

5.00am
  • Bangun pagi kemas rumah..pesen aku tak suke tinggalkan rumah dalam keadaan sepah..almaklumlah aku tinggal bersama 2 adik lelaki..dorg ni tido jam berapa..sah-sah dapur sepah + living hall sepah nak-nak depan TV tu
  • Sidai kain yg da siap2 di hangerkan..gantung kat garaj belakang rumah..kalau sidai kat ampaian..kalau hujan mmg terduduk la aku gamaknya..ate takde orang kat rumah kan
  • Basuh botol-botol Babies..kasik cuci bersih sebelum di guna pakai kt umah BS..
  • Kalau rajin masak bikin bekal utk bwk ke opis kami laki bini also utk 'Aish

6.15am
  • Mandi + solat subuh
  • Time ni Babies da bangun..mmg confirm akan bangun sebab mmg time dorang bangun..awal kan..
  • Siap sedia utk pergi keje

6.50am
  • Keluar rumah ke umah BS

7.30am - 530pm
  • Kerja di opis

6 pm
  • Amik Babies kt umh BS

630pm
  • Sampai rumah - angkat kain baju - masuk kn baju kotor dlm washing machine - tukar air thermos - prepare barang nak masak for dinner

7.15pm
  • Tidokan Airis sebab mmg time dia tido malam..selalu tahan mata dia supaya lelap lepas Maghrib..kadang tu berjaya kadang tu tak berjaya sebab da ngantok sangat kan
  • Mandi + solat, selesai semua 'Aish pun da tido..dia mmg pesen tido awal..sejak dari kecik..kadang-kadang je terbabas waktu tido dia, tu pun kalau ade Atok kt rumah..paling lewat tido 9.30pm

8pm
  • Start masak + basuh baju + kemas rumah (sehari 2x kemas rumah)
  • Dinner..abis dinner aku mop rumah..mop rumah hari-hari..kasik wangi rumahku malam hari =)

9pm
  • Baju siap basuh - hangerkan siap-siap
  • Basuh botol Babies
  • Prepare barang Babies utk kegunaan dorang kt umh BS

10pm
  • Relaxkan diri sekejap sementara Bie siapkan kete customer dia..
  • Kalau ade job siapkan job kejap then baru tido

12am
  • Tido with myFamily

Kalau weekend pun sama..yg bezanya waktu di opis aku hanya tertumpu kt Babies je sebab segala kerja rumah da settlekan malam sebelumnya..so senang..takde la kelam kabut..

Serius aku cakap..penat memang penat teramat..dan aku perlukan extra energy..now aku just makan VCO..beberapa biji terakhir baru aku rasa keberkesanan yer kt tenaga aku..hahaha..selebihnya kt kulit aku..ceehh..lambat jugak respond hormone aku ni..kahkahkah


Dan aku dalam perancangan nak amik lagi supplement tambahan like Herbalife or Blackmores Multivitamin
Sedang dalam proses memilih yg terbaik..

Ade orang tegur.."Ala..jage 2 orang anak senang je.."
A'ah senang..like kacang dal...*hempuk nak
Kalau baby tu mmg la senang sbb ragam dia tak memeningkan kepala
Kalau Toddler..ragam + bijak pandai dia tu yg leh bikin serangan jantung secara mengejut..
"Ala..anak ko perempuan senang jage"
A'ah..anak perempuan senang jage..anak aku perempuan tp semangat kewibawaan yer macam anak lelaki, panjat sane sini..lompat sane sini, sepah sane sini, 10x kemas 20x sepah..HOW??
Sebenarnya..anak lelaki ke perempuan ke sama je..dorang mmg akan memeningkan parents tu sendiri sebab akal panjang dorang da berkembang dengan jayanya

mAr@ZiEy

7 comments:

Aisumi Chan Kawa'i said...

dalam proses nak membesar mmg cmtu kan kak? heheh~ btw sumi pon mkn vco jgk ^_^

Ciare Baha said...

baca ni pon penat, apetah lg mar yg melaluinyaa huhuhu. kite tak serajen mar kot. mop dapur je mampu. 1 umah x mampuuu huks. and x mampu nak bgn kul 5am. Wuaaaaa. Bad mama :((

sweethOneY said...

pergh. aku tiba-tiba terasa segan sbb aku yang duk berdua ni pun tak mampu nak bangun awal kul 5 kemas rumah, masak semua. Rumah pun mop smgu sekali je. Kemas rumah kalau rajin. kain baju belum tentu lipat hari-hari. Eh respect ok !! Ko mmg rajin dan kental

mAr@ZiEy said...

Aisumi

Suami tak amik VCO..tp dia mkn supplement lain utk lelaki..ape ntah nama yer

mAr@ZiEy said...

Ciare

Ikutkan mmg tak rajin pun..tp ntah..pesen Mar tak suke keluar rumah dlm keadaan sepah..then blk umh sepah..nnti mmg akan bad mood..kalau da bad mood..1 keje tak buat..bgn jam 5am tu pn time keje je sbb Bangi ni selalu jem..kang lmbt thumb print kt opis..hehehe

mAr@ZiEy said...

Izza

Aku ni sbb ade 2 ank kecik..nak2 'Aish suke tumpahkan air/makanan kt lantai..da la rumah byk semut..then nnti lantai melekit2..aku rimas lantai melekit ni..tu yg mop 1 umah..

EnaMokhtar said...

Assalamualaikum..salam perkenalan..Sabarla ye...dugaan membesarkan anak tu..org keliling mmg pandai bercakap..saya anak baru sorg umur baru 1thn 5 bln..weeknd jelar saya dpt spent time dgn die..tu pun masya'Allah perangai...almaklum budak tgh nak membesar..hanya kesabaran je yg bg kekuatan..huhu