30 March 2012

.Perihal Babies.

Tetiba mau share..
BS Babies resign sebab dapat job kt MPOB..[aku apply,dia yg dpt..how?]
Ok..sedih gak la sebab Kak Ina jage 'Aish almost 1 tahun
Lame tu..dan aku suke cara penjagaan dia..
'Aish pun suke ngan anak-anak Kak Ina also Kak Ina
Airis dia baru je jage dalam 2 bulan..
So far Kak Ina mmg baik dan boleh tolak ansur dgn aku
Even dia pun cakap aku bukan jenis cerewet
Aku nak cerewet buat ape kalau dia jage Babies mcm aku jage..

Lagi pun dia tak pernah demand sebarangan tanpa sebab
Ok la kan..then dia ade sijil penjagaan kanak-kanak
So dia belajar cara yg betul 
Last day anta Babies tu dia nangis la jugak sebab tak kan jage Babies da
Nak-nak 'Aish tu sebab 'Aish jenis manja ngan anak-anak dia

Time cuti sekolah Mama ngan adik aku Ecah jage Babies
Sementara aku cari la orang yg boleh jage Babies
Ade tp dia boleh jage 2 weeks je..so bagi aku rugi je anta
Last choice aku anta Taska kat rumah
Tu pun aku dok berkira ok..sebab aku ni kureng ckt ngn Taska
Sebab Babies dari kecik mmg anta BS not Taska, takut culture shock plak
Mama tnye jira-jiran..semua cakap OK
Fine try la anta..

Isnin anta..pagi tu Babies tak nangis..
Ok lega..risau gak..
But time aku kt opis..1st time in my life
Berdebar semacam..asyik pk Babies je
Kebetulan Mama belum balik Raub lg..so mtk Mama jenguk dorg kat Taska
Adik SMS..dorang Ok..fine lega ckt..sikit je OK
Abis keje..cepat2 balik nak amik Babies

Dari tepi Taska da nampak 'Aish
Dia hanya memerhati kawan-kawan main..aku da semacam..
'Aish yg suke berkawan sebegitu peel yer..pelik
Masuk je dalam kete
"Mama..milk"
Botol susu dia kosong,bersih..
Airis ok..senyap je..

Sampai rumah..buatkan 'Aish susu 5oz
Abis dalam masa 10 minit..
Cepat anak aku minum..????
Then main kejap dalam setengah jam camtu
"Mama,milk"
Huh????.....
Airis tak bersuara..ade la suara gelak-gelak dia but tak nangis..pelik OK
Selalu yer kalau da petang dia akan nangis nak tido
Ni nan ado..how?

Sebelum 'Aish tido
"Mama milk"
Huh?....
Total dalam 1 jam setengah 15oz
Hoi...anak aku ni tak minum susu ke kat Taska ke??
Airis lak tak nangis langsung..tepuk2 tido..
Aik..anak aku ni nape 2-2 ni

Esok anta lagi kat Taska
Tnye staff Taska 'Aish ni tak minum susu ke
Siap cakap lagi yg 'Aish ni sebut susu is Milk not Susu
Yerla..mane tau staff Taska tak paham bahasa 'Aish kan

Kat opis tak puas ati call Mama tnye perkara sebenar
Baru tnye.."Mama..semalam 'Aish Airis ok ke"
Tup-tup Mama nangis
Ah sudah..
"Ma sedih kak tengok cucu-cucu Mama camtu"
Di pendek kan cite..Babies like anak terbiar
Aku nangis..opismate aku perasan aku da nangis..
Lama gak la aku beremosi tu
Da ok..aku lepas kt Twitter..kaw-kaw aku lepaskan

Then terus call Taska..that day dorg last dok Taska
Mintak dorg kemas barang babies
Time amik dorang tu ade la 1 insiden yg bikin ati ni panasssss je
Tapi aku tahan je sebab Bie da dok jeling kat sebelah
Kalau tak..mau aku sembur kaw-kaw dorang tu..
Sumpah lepas tu aku cakap kat Bie
Ni 1st and last Babies dok Taska..even mane2 Taska sekalipun
Biar umah BS tu jauh..asal Babies selamat, ceria

Da nekad 'Aish cukup 5 tahun baru aku anta dia msuk mane-mane Preschool
Sebelum ke umo 5 tahun biar dia kat umah BS and HomeSchool je
Lagipun aku sekarang dalam proses membeli module utk HomeSchool
So ikut je module tu nanti..puas ati HomeSchool dari aku sendiri

So now Babies di jage oleh BS
Actually bukan new BS pun..
Kak Izan tu aku da kenal lama..family aku pun kenal keluarga dia
Nak-nak Kak Izan sekampung ngan Bie
Abang Kak Izan lak 1 tempat keje ngan aku
Husband Kak Izan housemate Bie time bujang dlu..
Haaa..bersambung-sambung lak..hehehe
Now myBos pun anta anak dia kt Kak Izan
Di rekomenkan oleh aku..hahaha =)

~Naluri seorang ibu begitu sensitif dan begitu kuat terutama terhadap anak-anaknya~


mAr@ZiEy

No comments: