14 August 2012

.Rawatan Stim pada Baby.


Yer...saya telah menjalankan operasi Stim pada Anna
Kenapa??
Sebab dia ade flu & cough yg teruk dan almost 2W da
Bg ubat..yes mmg saya bg dia ubat..
Tp 1 ari sekali..tu pun time dia nak tido malam
Kalau siang aku hanya bergantung pada vicks dan kunyit hidup also madu

Tengok gambar tu..
Air mengelegak ok..
Ye..saya mmg sentiasa ON kan suis rice cooker tu
Sbb aku nak air dalam tu mengelegak..
Baru la wap dari air tu keluar 
Eh..aku campurkan sekali vicks dalam air tu
So akan bau wap Vicks..

Cara macam mane nak stim anak..
Korang leh refer blog ini

Masa aku stimkan Anna..aku bukak baju dia
Yerla..pakai baju lg panas nnti
So..aku stim kan dia..memula dia OK je..
Da masuk minit ke 10 dia da nangis..
Panas kan..

So aku skip2 kan kejap..angkat dia then stim kan balik..
20 minit gak aku stimkan dia..
1st round cara aku salah..
Sbb aku stim sambil tepuk belakang dia..hahaha
Then Reen cakap tepuk after stim..
2nd round baru aku buat..

2 kali je aku buat..sbb aku start pn da petang..
Lepas je aku buat..bg susu..lena terus..
Haaaa..takde da batuk time tido..
Selsema pn da mkin kurang..
Skg aku just continue Antibiotik je
Ubat batuk selsema aku da xbg da...

Kawan aku tnye tak bahaya ke buat cmni
Bg aku..lagi bahaya kalau biarkan anak tu flu & cough lama2
Kang bnde lain yg datang..means penyakit lain yg muncul..
Mane tau kan..
Buat stim ni tak perlu lama..
Tp ingat hati ibu kene kental OK
Anak meraung panas kene tahan la kan..

mAr@ZiEy

1 comment:

Ann GreenStrawberry said...

sama lah cara kita.. fahim batuk pun ann buat stim ni gak..berkesan..