05 March 2013

.Kakak Da Besar.

"No Mama..No ampers" - alasan sebab Kakak da besar..Ok fine..!!! Even kamu tetap baby di hatiku..Al-kisahnya bila mana aku sudah mula Potty Train my Big Baby sendiri..I do it by myself, alone every weekend (for starting)..Da pernah buat sekali sebelum usia dia cecah 1 tahun setengah tapi sekali je la..sebab time tu saje testing..Now kene prepare awal sebab dia da nak Pre-School next year..Oh mai..da nak masuk sekolah da anak aku..Oh aku pun da decide nak anta mane..BrainyBunch tak mampu den nak anta even program tiptop..kita hantar ala-ala BrainyBunch pun jadilah..program pun tiptop gak..paling penting dekat dengan rumah..yang tu memang wajib..also fees berpatutan dengan pendapatan kami

1st Day..sekali je la "Terbocor" tu pun dia dok leka main..tup-tup banjirrrr..sabar je la..Haaaa..nak Potty Train anak ni perlu SABAR tahap paling MAX..serius..and paling penting kene konsisten..aku ni bukan jenis konsisten sangat kot sebab buat time weekend (still mampu jimatkan kos diapers)..Lagipun siang hari weekdays myKids kat Playschool..so macam susah sikit nak bg task kt teacher situ..better start weekend je..'Aish pun memang jenis tak berapa gemar pakai diapers da sekarang..sokmo nak bukak..better kita tak bagi pakai je terus..So far setakat ni siang hari Potty Train aku berjalan lancar..Waktu malam je aku belum start..Tapi time dia tido siang aku da berjaya da..Hasil khidmat nasihat Kakak Raudhah (senior aku time skola rupanya..hehe)

Almost sebulan gak aku train 'Aish Potty Train, tu pun weekend je la..next step malam hari then baru step paling getir adalah time keluar jalan-jalan..Paling getir kot tu..hahahaha..Lagipun ade kejadian buat aku sentap bila mana 1 hari 'Aish demam..pergi klinik..dia muntah dalam kete..abis baju seluar..tinggal diapers je..so masuk klinik no baju seluar..Sekali doktor tanya umur berapa da ni..Aku jawab la da 2 tahun++..Dia pelik nape pakai pampers lagi..Eh eh..orang tua-tua pun ade yang pakai diapers tau..hehehe..hok aloh..Dia kabo bila anak da usia 2 tahun kene train ajar No Diapers supaya dia leh alert tentang sesuatu..and bla bla bla..Aku angguk je la..


Kakak 'Aish da Besar


mAr@ZiEy

2 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

lama2 boleh lah tu.. usaha tangga kejayaan :)

Puan Jiha said...

alamak...jiha tak start potty train Aqeef lagi la hmmmm dah nak 3 tahun dah ni ayoyo