08 December 2015

.CCRIS.

Rata-rata takut akan data kita masuk dalam CCRIS. Eh apa tu CCRIS plak.. Central Credit Reference Information System nama penuhnya. Eh semua orang ada data dalam CCRIS ni..Kecuali la korang memang golongan bangsawan yang sentiasa ade cash money berbukit bergunung tak pernah di tarah ke kan. Once apply mana-mana pinjaman, kereta ke rumah ke, PTPTN ke, loan peribadi ke.Credit Card ke , ASB ke.dll akan automatik masuk dalam data CCRIS ni. Bezanya adakah data korang di BLACKLIST atau tak. 

Aku berkesempatan mengguna Kiosk CCRIS ni di Bank Negara Malaysia. Alhamdulillah, data aku clean walaupun ade la nilai pinjaman di situ..Loan kereta & motorsikal. Data husband aku clean abis, nan ado data langsung..Hate this..sabo je la..Dia memang takde apply mana-mana pinjaman even credit card. Bila agaknya nak clean data macam tu.. T__T 



Kiosk CCRIS ni berada di Blok D, BNM.. bersebelahan dengan kaunter receptionist. Ade 4 kiosk di situ, Oh sangat senang cara penggunaan yer. Just masuk kn MyKad then Scan ibu jari, then sudah siap..Salinan data akan keluar..

Contoh report dari Kiosk CCRIS. (image Google)

Ade 2 cara untuk check data CCRIS ni, yang aku cerita di ats ni cara pertama. penggunaan Kiosk CCRIS.

Kiosk CCRIS
  • Bank Negara Malaysia
    Tingkat Bawah, Blok D
    Bank Negara Malaysia
    Jalan Dato' Onn
    50480 Kuala Lumpur
  • Bank Negara Malaysia
    Pejabat Wilayah Pulau Pinang 

    No. 27, Lebuh Light
    10200 Pulau Pinang
    Tel: +604-258-7588
    Fax: +604-258-7590
  • Bank Negara Malaysia
    Pejabat Wilayah Johor Bahru 

    Jalan Bukit Timbalan
    80000 Johor Bahru
    Johor
    Tel: +607-225-7888
    Fax: +607-225-7891
  • Bank Negara Malaysia
    Pejabat Wilayah Kota Kinabalu 

    Jalan Lapan Belas
    88000 Kota Kinabalu
    Sabah
    Tel: +6088-522-310 / 088-522-328
    Fax: +6088-522-302
  • Bank Negara Malaysia
    Cawangan Kuala Terengganu

    Jalan Sultan Mohamad
    21100 Kuala Terengganu
    Terengganu
    Tel: +609-622-0571
    Fax: +609-622-0516
  • Bank Negara Malaysia
    Pejabat Wilayah Kuching 

    Jalan Satok
    93000 Kuching
    Sarawak
    Tel: +6082-224200 / 082-224328
    Fax: +6082-414-996
SMS 

BNM CCRIS  jarak email address   Send to 15888

Nanti BNM akan emailkan pd kita 1 form yg perlu di isi untuk dapatkan report Credit ni, send blk form tu or Fax kan pd BNM. Akan amik masa dalam 1-2 minggu jugak la.

Sekian sahaja tutorial untuk check our CCRIS data..Oh lupa..if korang da langsaikan segala hutang piutang semua..BNM akan update data kita selepas 16hb setiap bulan. 

mAr@ZiEy

2 comments:

nanonano said...

xbrani nk test. hahahah

siti sara said...

akk nak g check la..gerenti banyak hutang..hehe